För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Joakim Carlström

Saltbakad lutfisk med kalvsky smaksatt med äpple och kryddpeppar, gurksalsa och selleripuré

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Lutfisk urvattnad

1.0 

kilo

Olivolja

 

 

 

Sås:

 

Schalottenlök

2.0 

styck

Vitt vin

1.0 

dl

Kalvbuljong avfettad

3.0 

dl

el. kalvfond konc. + vatten }

 

 

Kryddpeppar hel

7.0 

styck

Äppeljuice (konc. }

0.5 

dl

Salt

 

 

Maizena ljus

 

 

 

Tillbehör:

 

Rotselleri

500.0 

gram

Mandelpotatis

200.0 

gram

Standardmjölk

2.0 

dl

Creme fraiche

1.0 

dl

Salt

 

 

Kajennpepparpulver

 

 

 

Garnityr:

 

Gurka

100.0 

gram

Äpple grönt

50.0 

gram

Honung akacia

3.0 

msk

Ättikssprit 12% }

2.0 

msk

Citronjuice

1.0 

msk

Dill

10.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om baka, grädda >

 

 

Om saltbakning >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 65

Kcal / portion: 367

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1470 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 2%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 568 gram)

Ingredienser

Visa:

Lutfisk urvattnad 1.0 kilo 18%

Olivolja 0%

 

Sås:

Schalottenlök 2.0 styck 4%

Vitt vin 1.0 dl 5%

Kalvbuljong avfettad 3.0 dl 2%

el. kalvfond konc. + vatten } Äts ej

Kryddpeppar hel 7.0 styck 0%

Äppeljuice (konc. } 0.5 dl 6%

Salt 0%

Maizena ljus 0%

 

Tillbehör:

Rotselleri 500.0 gram 9%

Mandelpotatis 200.0 gram 10%

Standardmjölk 2.0 dl 8%

Creme fraiche 1.0 dl 22%

Salt 0%

Kajennpepparpulver 0%

 

Garnityr:

Gurka 100.0 gram 1%

Äpple grönt 50.0 gram 1%

Honung akacia 3.0 msk 14%

Ättikssprit 12% } 2.0 msk 1%

Citronjuice 1.0 msk 0%

Dill 10.0 gram 0%

 

Kockskolan:

Om baka, grädda > Äts ej

Om saltbakning > Äts ej

Tillagning (1 tim + 3 tim )

  1. Förbered: Vattna ur lutfisken några timmar, gärna över natten om du inte köpt urvattnad lutfisk (gäller oftast i butik). 
  2. Sätt ugnen på 150°C.
  3. Ugn: Skär fisken i portionsbitar. Lägg bitarna i en ugnssäker form, smord med olivoljan. Baka i ugnen 25 minuter.
  4. Sås: Skala och finhacka schalottenlök. Koka ihop vin och schalottenlök i en kastrull. Tillsätt kalvbuljong och kryddpeppar. Sjud i 30 minuter.
  5. Häll i äppeljuice. Koka upp. Smaka av med salt. Red med maizenan till önskad konsistens. Sila bort kryddpepparkornen. Mixa före servering.
  6. Tillbehör: Skala och skär rotselleri och potatis i bitar. Koka i lättsaltat vatten. Koka tills sellerin och potatis mjuknat, tid beroende på storlek. Häll av spadet i en kastrull.
  7. Mixa potatis och selleri med mjölk och crème fraîche. Späd purén med kokspadet till önskad konsistens. Smaka av med salt och kajennpeppar.
  8. Garnering: Skala och fintärna gurka och äpple under tiden. Blanda äpple och gurka med ättika, honung och citronjuice. Hacka dill.

Kockens kommentar

Formellt innebär "baka" att tillaga i het värme utan matfett (läs mer > Om baka, grädda). "Saltbakad" brukar avse att tillaga på saltbädd (läs mer > Om saltbakning).
Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Ugnslagad vitfisk

Liknande recept som Saltbakad lutfisk med kalvsky smaksatt med äpple och kryddpeppar, gurksalsa och selleripuré