
Saltbakad lutfisk med kalvsky smaksatt med äpple och kryddpeppar, gurksalsa och selleripuré
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 65

Kcal / portion: 367

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1470 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 2%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lutfisk urvattnad 1.0 kilo 18%
Olivolja 0%
Sås:
Schalottenlök 2.0 styck 3%
Vitt vin 1.0 dl 5%
Kalvbuljong avfettad 3.0 dl 2%
el. kalvfond konc. + vatten Äts ej
Kryddpeppar hel 7.0 styck 0%
Äppeljuice (konc. } 0.5 dl 6%
Salt 0%
Maizena ljus 0%
Tillbehör:
Rotselleri 500.0 gram 9%
Mandelpotatis 200.0 gram 10%
Standardmjölk (röd) 2.0 dl 8%
Creme fraiche 1.0 dl 22%
Salt 0%
Garnityr:
Gurka 100.0 gram 1%
Äpple grönt 50.0 gram 1%
Honung akacia 3.0 msk 14%
Ättikssprit 12% 2.0 msk 1%
Citronjuice 1.0 msk 0%
Dill 10.0 gram 0%
Kockskolan:
Om baka, grädda > Äts ej
Om saltbakning > Äts ej
Skapat av: Lutfiskens vänner
Kock: Team Milko
Tillagning (1 tim + 3 tim )
- Förbered: Vattna ur lutfisken några timmar, gärna över natten om du inte köpt urvattnad lutfisk (gäller oftast i butik).
- Sätt ugnen på 150°C.
- Ugn: Skär fisken i portionsbitar. Lägg bitarna i en ugnssäker form, smord med olivoljan. Baka i ugnen 25 minuter.
- Sås: Skala och finhacka schalottenlök. Koka ihop vin och schalottenlök i en kastrull. Tillsätt kalvbuljong och kryddpeppar. Sjud i 30 minuter.
- Häll i äppeljuice. Koka upp. Smaka av med salt. Red med maizenan till önskad konsistens. Sila bort kryddpepparkornen. Mixa före servering.
- Tillbehör: Skala och skär rotselleri och potatis i bitar. Koka i lättsaltat vatten. Koka tills sellerin och potatis mjuknat, tid beroende på storlek. Häll av spadet i en kastrull.
- Mixa potatis och selleri med mjölk och crème fraîche. Späd purén med kokspadet till önskad konsistens. Smaka av med salt och kajennpeppar.
- Garnering: Skala och fintärna gurka och äpple under tiden. Blanda äpple och gurka med ättika, honung och citronjuice. Hacka dill.
Kockens kommentar
Formellt innebär "baka" att tillaga i het värme utan matfett (läs mer > Om baka, grädda). "Saltbakad" brukar avse att tillaga på saltbädd (läs mer > Om saltbakning).Fler recept inom Lutfisk
Liknande recept som Saltbakad lutfisk med kalvsky smaksatt med äpple och kryddpeppar, gurksalsa och selleripuré
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Saltbakad lutfisk med kalvsky smaksatt med äpple och kryddpeppar, gurksalsa och selleripuré
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Team Milko
-
Lutfisk i dillsås med ansjovis
Tid: 20 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Nils Molinder
-
Lätt och luftig lutfiskpudding med sås på gröna ärter
Tid: 1 tim 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Parmalindad lutfisk på ljummen bulgursallad med vårens primörer
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Team Milko
-
Grillad lutfisk med ärtsallad och krämig chililime/lingonyoghurt och grov sardelltoast
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Team Milko
-
Lutfisk ”escabeche”, marinerad lutfisk med örtsallad och aioli
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Jonas Dahlbom
-
Pelles heta lutfisk
Tid: 20 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pelle Johansson
-
Brandade à la Suedoise - provensalsk fiskröra
Tid: 15 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lutfiskvårrulle med baconnubb, grönärtskräm och örtsallad
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Team Milko