Vallmofrön

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Vallmofrön

(vallmofrö = frökrydda, opievallmo, opiumvallmo)

Latin: Papaver somniferum

Engelsk översättning poppy seeds = seed spice

Fransk översättning graines de pavot = épice de graines

Italiensk översättning semi di papavero = spezia di semi

Tysk översättning Mohnsamen = Samengewürz

Spansk översättning semillas de amabola = especia de semillas

Opievallmo är en art i familj vallmoväxter. Arten är bara känd som odlad, ibland förvildad. Det är en ettårig växt som blir 3 dm till 1,5 meter hög. Blommorna som är cirka 1 dm vida är vita eller röda. Frukten är en frökapsel som innehåller många njurformade mycket små frön vilka är ätliga. Fröer från andra vallmoarter äts inte. Det är en av de absolut äldsta kulturväxterna och fröna har används i flera 1000 år som krydda.

Opium: Av växtsaften framställs morfin som används som smärtstillande medel och opium som är ett narkotiskt njutningsmedel. Så länge frökapslarna är gröna kan växten tappas på sin mjölksaft, men inte längre när frökapseln har torkat och fröna är mogna för skörd. Fröna är då ofarliga, men har en viss sömngivande och lugnande effekt. Används t.ex. som tillsats i hostmedicin.

Vallmofrön är ätliga (drogfria) och oljerika. Det finns vita, blå och grå frön som alla har en nötliknande smak. Även röda finns som används som färgämne av konfektyrer. Fröna är mindre än en millimeter långa och det går 3000 frön på ett gram. Fröna används hela, malda eller pressade till vallmofröolja. Vallmofrön odlas mycket i länderna från Tyskland och Polen ner på balkan fram till Turkiet, som mest i Tjeckoslovakien. Även vanligt förekommande i Asien och Amerika. 


ANVÄNDNING

Vallmofrön används mest som garnering av kakor, bakelser och bröd t.ex. på bergis, samt till efterrätter. Den ger en tjockare konsistens åt den färdiga rätten och används t.ex. i Indien mald i stället för mjöl i redningar. I China smaksätts bl.a. nudlar. Ost dekoreras ibland med kryddan. Vallmofrön ingår vidare i många kryddblandningar och ur fröna pressas en ljus smakfull olja som kan används i matlagning till stekning och smaksättning.

Alternativ: Sesamfrön.

Förvaring: Torkade vallmofrön förvaras i försluten förpackning torrt och mörkt. Hållbar några månader. Smaken avtar med tiden och kan upplevas unken.

Recept med Vallmofrön

Det finns 15 recept med Vallmofrön