För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Matgeek, nattjästa frallor ¤

Frallor, småfranska, kuvertbröd - grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal medelstora bullar: 16

Vetemjöl

12.0 

dl

Jäst blå färsk till matbröd

25.0 

gram

Vatten ljummet

5.0 

dl

Salt

2.5 

tsk

Vattenreduktion bröd

-2.4 

dl

Bakplåtspapper

 

 

 

Garnering:

 

Vallmofrön

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Så rundrivs deg >

 

 

Om franskbröd >

 

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 253

Kcal / portion: 163

GBR (GI) / port: 20

Recept: 2609 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 2%

Kolhydrater: 51%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 64 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 12.0 dl 97%

Jäst blå färsk till matbröd 25.0 gram 1%

Vatten ljummet 5.0 dl 0%

Salt 2.5 tsk 0%

Vattenreduktion bröd -2.4 dl -0%

Bakplåtspapper Äts ej

 

Garnering:

Vallmofrön 1.0 msk 2%

 

Kockskolan:

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Så rundrivs deg > Äts ej

Om franskbröd > Äts ej

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Tillagning (45 min + 1 tim 30 min )

Se film, klicka på "Matgeek" under bilden.

  1. Smula ner jäst i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten (~37ºC). Rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Deg: Tillsätt salt och blanda ner mjöl. Blanda väl. Degen skall vara kladdig. Lägg över en duk och låt vila i 10 minuter.
  3. Riv (knåda) degen ordentligt på mjölat bakbord  3-4 minuter. Låt vila under duk i 5 minuter, för att sedan rivas (knådas) några minuter till. Läs mer > Så knådas, rivs deg.
  4. Låt jäsa till dubbel storlek under duk i cirka 30 minuter. Strö lite mjöl på degen så att den inte kletar fast i duken.
  5. Utlagning (forma): Ta ut och riv (knåda) degen som hastigast. Forma små bullar av degen 75-80 gram styck (50g för mini, 100g för klassiska stora frallor). Rundriv (rulla) till fina runda bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper, med "verket"  (skarven) nedåt (läs mer > Så runddrivs deg). Täck med duk. Låt jäsa 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 225-250ºC
  7. Avbaka: Ta bort handduken och pensla bullarna med lite vatten. Strö över vallmofrö eller annat enligt egen smak. Sätt i ugn i cirka 20 minuter.
  8. Ta ut och låt svalna. Vitt bröd är godast nybakat.

Kockens kommentar

En bagare knådar inte, han "river" degen, vilket är ett gammalt uttryck i betydelsen utvidga/utdraga (knåda = "upprepade tryckningar"). Glutentrådarna skall tänjas ut inte tryckas ihop. Läs mer > Så knådas, rivs deg.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd är runt 35%. Cirka 15 cl vatten per bulle har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Källarfranska

Grahamsfrallor

Kalljästa grahamsfrallor

Havre- och rågbullar

Skållade havrebullar

Surdegsfrallor

Yoghurtfralla

Engelska muffins

Croissanter

Gifflar

Hamburgerbröd

Fiberrika rågbullar

Kuvertbröd

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Små bröd, frallor, kuvertbröd

Liknande recept som Frallor, småfranska, kuvertbröd - grundrecept