Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 310

Kcal / portion: 154

GBR (GI) / port: 11
Recept: 4156 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 9%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 13.0 dl 66%
Mjölk 5.0 dl 7%
Smör el. margarin 100.0 gram 18%
Jäst färsk 50.0 gram 1%
Salt 1.0 tsk 0%
Strösocker 3.0 msk 4%
Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%
Bakplåtspapper Äts ej
Tillbehör:
Ägg 1.0 styck 2%
Vallmofrön 2.0 msk 2%
Kockskolan:
Så rundrivs deg > Äts ej
Om rosenbröd > Äts ej
Om kuvertbröd > Äts ej
Om kuvertdukning > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölk. Kontrollera att temperaturen är fingervarmt (~37°C).
- Deg: Smula jäst i en bunke. Häll på degspadet och rör om så att jästen löses upp. Tillsätt salt, socker och mjöl (spar 1 dl till utbakning). Arbeta degen väl till smidig. Degen skall vara kladdig. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, 30-45 minuter.
- Forma: Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela degen i portionsbitar à 55-60 gram/st. En våg rekommenderas så att bullarna blir lika stora. Alternativt dela degen i tre lika stora klumpar, som formas till rullar och delas i 3x9 bitar.
- Rundriv (rulla) varje bit till en fin rund boll (läs mer > Så rundrivs deg. Lägg över på två plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta till nästan dubbel storlek i cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225-250°C i god tid så att den blir riktigt het.
- Rosen: Skär med en mycket vass kniv ett kryss (4 delar) eller tre snitt (6 delar) i varje bulle (se bild ovan nere t.h.). Man kan också på klassiskt vis klippa med sax, men inte för djupt för då blir bullarna platta.
- Vispa upp ägg i en skål och pensla försiktigt bullarnas ovansida. Strö över vallmofrön.
- Grädda en plåt i taget mitt i ugnen i 8-10 minuter till fin färg på bullarna. Om man knackar med fingerknogen på undersidan skall de låta ihåliga.
- Låt svalna på galler. Vitt bröd smakar bäst nybakat.
Kockens kommentar
Rosenbröd är, enligt Matlexikon åttonde upplagan år 1956, "ett litet vitt matbröd, kuvertbröd, ofta utbakat i form av en ros". Rosen består i att man klipper eller snittar ett kors i bullen innan den bakas. Den penslas med vispat ägg och beströs med vallmon, enligt Prinsesssornas Kokbok år 1934. Kuvertbröd är ett samlingsnamn för små portionsbröd som serveras till mat. I finare sammanhang på "assietter", det vill säga på en liten tallrik vid sidan om mattallriken. Läs mer om hur man dukar bord till stor fest > kuvertdukning.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd är runt 35%. Cirka 7 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Passar till
Fler recept inom Små bröd, frallor, kuvertbröd
Liknande recept som Rosenbröd, kuvertbröd
-
Frallor, småfranska, kuvertbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Källarfranska, kalljäst snabbt frukostbröd
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Matgeek
-
Grahamsfrallor med sirap
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljästa grahamsfrallor
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Havre- och rågbullar med pumpafrön
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Skållade havrebullar
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkla yoghurtfrallor
Tid: 30 min (+ 40 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kirsi, Båten förskola
-
Fiberrika rågflingebullar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Rosenbröd, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Smakrika solroskusar, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia