Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 261

Kcal / portion: 141

GBR (GI) / port: 10
Recept: 2254 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 1%
Kolhydrater: 53%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Vetemjöl 450.0 gram 70%
Grahamsmjöl 150.0 gram 22%
Vatten 4.0 dl 0%
Jäst röd färsk till söt deg 25.0 gram 1%
Sirap 2.0 msk 6%
Fänkålsfrön krossade 3.0 tsk 0%
Salt 2.0 tsk 0%
Vattenreduktion bröd -2.2 dl -0%
Kockskolan:
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Så rundrivs deg > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 1 tim 30 min )
Se film, klicka på "Matgeek" under bilden. I filmen jäses brödet över natt (inte i receptet).
- Smula ner jäst i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten (~37ºC). Rör om tills jästen löst upp sig.
- Deg: Tillsätt salt och blanda ner mjöl. Blanda väl. Degen skall vara kladdig. Lägg över en duk och låt vila i 10 minuter.
- Riv (knåda) degen ordentligt på mjölat bakbord i 3-4 minuter. Låt vila under bunken i 5 minuter, för att sedan rivas (knådas) några minuter till. Läs mer > Så knådas, rivs deg.
- Låt jäsa till dubbel storlek under duk (eller i bunke som på filmen) i cirka 30 minuter. Strö lite mjöl på degen så att den inte kletar fast i duken.
- Utlagning (forma): Ta ut och riv (knåda) degen som hastigast. Forma små bullar av degen 65-70 gram styck (50g för mini, 100g för klassiska stora frallor). Rundriv (rulla) till fina runda bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper, med "verket" (skarven) nedåt (läs mer > Så runddrivs deg). Täck med duk. Låt jäsa 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225ºC
- Avbaka: Sätt i ugn i 15-20 minuter.
- Ta ut och låt svalna. Ljust bröd är godast nybakat.
Kockens kommentar
Mjöl väger ~60 gram/dl (450g = 7,5 dl). Degen kan tillredda som bullar jäsas över natt som i filmen, eller som hel deg för att formas och bakas nästa deg. Långsam jäsning under längre till i kallt utrymme ger bättre glutenbildning. Läs mer > Så bakas vitt bröd.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 14 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Passar till
Fler recept inom Små bröd, frallor, kuvertbröd
Liknande recept som Grahamsfrallor med sirap
-
Frallor, småfranska, kuvertbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Källarfranska, kalljäst snabbt frukostbröd
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Matgeek
-
Grahamsfrallor med sirap
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljästa grahamsfrallor
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Havre- och rågbullar med pumpafrön
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Skållade havrebullar
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkla yoghurtfrallor
Tid: 30 min (+ 40 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kirsi, Båten förskola
-
Fiberrika rågflingebullar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Rosenbröd, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Smakrika solroskusar, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia