Fiberrika rågflingebullar

Foto: Kungsörnen ¤

Fiberrika rågflingebullar

Lägg till ingredienser

Antal medelstora bullar: 16

Vetemjöl Special

8.0 

dl

Rågkross

1.0 

dl

Rågflingor }

3.0 

dl

Smör el. margarin

25.0 

gram

Salt

1.5 

tsk

Jäst färsk

50.0 

gram

Vatten hett

5.0 

dl

Vattenreduktion bröd

-3.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så skållas mjöl >

 

 

Så rundrivs deg >

 

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

Om ljust matbröd >

 

 

Så bakas ljust bröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 263

Kcal / portion: 155

GBR (GI) / port: 10

Recept: 2478 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 3%

Kolhydrater: 48%

Fibrer: 5%

(Tillagad portion: 59 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl Special 8.0 dl 68%

Rågkross 1.0 dl 9%

Rågflingor } 3.0 dl 13%

Smör el. margarin 25.0 gram 7%

Salt 1.5 tsk 0%

Jäst färsk 50.0 gram 2%

Vatten hett 5.0 dl 0%

Vattenreduktion bröd -3.0 dl -0%

 

Kockskolan:

Så skållas mjöl > Äts ej

Så rundrivs deg > Äts ej

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Om ljust matbröd > Äts ej

Så bakas ljust bröd > Äts ej

Tillagning (45 min + 1 tim )

  1. Skålla: Häll rågkross och rågflingor i en degskål. Tillsätt salt och matfett. Slå över kokande vatten och rör om. Låt svalna till 37°C (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen och rör om tills den löst sig.
  3. Deg: Tillsätt mjöl, men spar ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
  4. Forma: Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Rulla den till en längd. Dela i portionsbitar (~75 g/st) och runddriv (rulla) dem till runda eller ovala bullar.
  5. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk, cirka 30 minuter.
  6. Värm ugnen till 225-250°C.
  7. Grädda bullarna mitt i ugnen, ca 10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Kockens kommentar

Skållning innebär att hett vatten hälls över mjöl som då "skållas" och blandas till en tjock vällingliknande gröt. Detta gör att mjölet binder större mängder vatten utan att bli klistrig. Brödet blir elastiskt, aromatiskt och saftigt, som dessutom håller sig längre än annat bröd. Läs mer > Så skållas mjöl.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 19 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Småfranska grundrecept

Grahamsfrallor

Havre- och rågbullar

Morotsfrallor

Fler recept inom Små bröd, frallor, kuvertbröd

Liknande recept som Fiberrika rågflingebullar