Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 275

Kcal / portion: 162

GBR (GI) / port: 3
Recept: 4060 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 8%
Kolhydrater: 42%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Grahamsmjöl 3.0 dl 15%
Vetemjöl 6.0 dl 31%
Kornmjöl 4.0 dl 18%
Filmjölk 6.0 dl 9%
Vatten 1.0 dl 0%
Jäst färsk 50.0 gram 1%
Sirap mörk 0.5 dl 6%
Olivolja 4.0 msk 11%
Kummin hel 1.0 msk 0%
Anis hel 0.5 msk 0%
Fänkålsfrön hela 0.5 msk 0%
Salt 2.0 tsk 0%
Bakplåtspapper Äts ej
Vattenreduktion bröd -2.5 dl -0%
Garnering:
Solrosfrön 2.0 dl 8%
Kockskolan:
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om kuvertbröd > Äts ej
Om kuvertdukning > Äts ej
Brödets form > Äts ej
Om brödbakning > Äts ej
Om ljust matbröd > Äts ej
Om filmjölksbröd > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 2 tim 15 min )
- Deg: Värm vatten, olja och filmjölk till 37°C.
- Smula jästen i en bunke. Häll på lite vätska och rör ut jästen. Tillsätt resten av vätskan.
- Stöt kummin, fänkål och anis i en mortel. Blanda ner kryddor, salt, solrosfrön och sirap. Rör om och tillsätt mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt degen stå och jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
- Forma: Lägg ut degen på mjölat bakbord. Riv degen (= knåda, läs mer, se > Så knådas, rivs deg). Dela i jämnstora portionsbitar, cirka 70 gram/st. Lägg bitarna på påtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under duk till närmare dubbel storlek i 30-45 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C i god tid. Den skall vara het.
- Pensla kusarna med vatten och strö över solrosfrön.
- Grädda en plåt i taget mitt i ugnen till fin färg, cirka 10 minuter.
Kockens kommentar
Kuse kallades förr bröd av växlande form och beskaffenhet. Oftast en figurformad vetebulle bakad till jul, men kunde i Sörmland och Östergötland avse en "lev" (avlångt bröd, limpa). Numera brukar en kuse vara ett mindre matbröd (läs mer > Brödets form). Kuvertbröd är småbröd som serveras på en assiett bredvid "kuvertet", som är allt det som en gäst behöver under måltiden - tallrikar, bestick, glas och servett. Läs mer > Om kuvertdukning.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 10 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Små bröd, frallor, kuvertbröd
Liknande recept som Smakrika solroskusar, kuvertbröd
-
Frallor, småfranska, kuvertbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Källarfranska, kalljäst snabbt frukostbröd
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Matgeek
-
Grahamsfrallor med sirap
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljästa grahamsfrallor
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Havre- och rågbullar med pumpafrön
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Skållade havrebullar
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkla yoghurtfrallor
Tid: 30 min (+ 40 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kirsi, Båten förskola
-
Fiberrika rågflingebullar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Rosenbröd, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Smakrika solroskusar, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia