Skållade havrebullar

Foto: Östras Stenugnsbageri *

Skållade havrebullar

Lägg till ingredienser

Antal små bullar: 24

Fullkornsvetemjöl

5.0 

dl

Havregryn

4.0 

dl

Smör

25.0 

gram

Vatten hett

4.0 

dl

Vatten kallt

2.0 

dl

Jäst röd färsk till söt deg

50.0 

gram

Salt

2.0 

tsk

Sirap mörk

2.0 

msk

Vattenreduktion bröd

-4.6 

dl

 

Kockskolan:

 

Så skållas mjöl >

 

 

Så rundrivs deg >

 

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

Om ljust matbröd >

 

 

Så bakas ljust bröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 265

Kcal / portion: 78

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1882 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 5%

Kolhydrater: 43%

Fibrer: 7%

(Tillagad portion: 30 gram)

Ingredienser

Visa:

Fullkornsvetemjöl 5.0 dl 53%

Havregryn 4.0 dl 27%

Smör 25.0 gram 10%

Vatten hett 4.0 dl 0%

Vatten kallt 2.0 dl 0%

Jäst röd färsk till söt deg 50.0 gram 3%

Salt 2.0 tsk 0%

Sirap mörk 2.0 msk 7%

Vattenreduktion bröd -4.6 dl -0%

 

Kockskolan:

Så skållas mjöl > Äts ej

Så rundrivs deg > Äts ej

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Om ljust matbröd > Äts ej

Så bakas ljust bröd > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Skållning: Lägg havregryn i en bunke och klicka i smör. Häll på kokande vatten och blanda om. Låt stå i 5 minuter. Tillsätt kallt vatten och rör om.
  2. Låt smeten svalna tills fingervarmt (~37°C). Smula i jästen och rör om så att jästen löses upp.
  3. Deg: Tillsätt salt, sirap och det mesta av mjölet. 
Arbeta degen väl tills den släpper bunken. Låt jäsa övertäckt i 35 minuter.
  4. Sätt ugnen på 250°C. Sätt in en bakplåt.
  5. Forma: Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Rulla ut till längder och dela varje i portionsbitar à 50 gram styck för små bullar. Runddriv (rulla) bullarna och lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.


  6. Pensla med vatten och strö på havregryn.
  7. Grädda cirka 8 minuter.

Kockens kommentar

Skållning innebär att hett vatten hälls över mjöl som då "skållas" och blandas till en tjock vällingliknande gröt. Detta gör att mjölet binder större mängder vatten utan att bli klistrig. Brödet blir elastiskt, aromatiskt och saftigt, som dessutom håller sig längre än annat bröd. Läs mer > Så skållas mjöl.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 14 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Småfranska grundrecept

Havre- och rågbullar

Grahamsfrallor

Fler recept inom Små bröd, frallor, kuvertbröd

Liknande recept som Skållade havrebullar