Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 266

Kcal / portion: 201

GBR (GI) / port: 26
Recept: 2407 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 2%
Kolhydrater: 53%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Kärnvetemjöl 11.0 dl 97%
Vatten ljummet 5.0 dl 0%
Jäst blå färsk till matbröd 25.0 gram 1%
Olivolja 1.5 tsk 2%
Salt 2.0 tsk 0%
Vattenreduktion bröd -3.0 dl -0%
Kockskolan:
Om franskbröd > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Om kalljäsning bröddeg > Äts ej
Kock: Matgeek
Tillagning (20 min + 10 tim )
Se film, klicka på "Matgeek" under bilden.
- Dag 1 deg: Lös jästen i vatten med salt.
- Ha därefter i olivolja och vetemjöl. Rör till en lös deg. Täck bunken och ställ in i kylen över natten.
- Nästa morgon: Sätt ugnen på 250ºC.
- Stjälp upp degen försiktigt på mjölad yta, Skär i portionsbitar. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
- Grädda tills frallorna fått ordentligt med färg i cirka 15 minuter.
Kockens kommentar
Genom att hantera den jästa degen försiktigt och inte forma till runda bullar, behöver degen inte jäsas en gång till. Källarfranska brukar vara småfranska, men kan också vara franskbröd, det vill säga vitt limpbröd. Läs mer > Om franskbröd. Kalljäsning tar längre tid att jäsa än att jäsa i rumstemperatur. Läs mer > Om kalljäsning jäsdeg.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd är runt 35%. Cirka 25 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Små bröd, frallor, kuvertbröd
Liknande recept som Källarfranska, kalljäst snabbt frukostbröd
-
Frallor, småfranska, kuvertbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Källarfranska, kalljäst snabbt frukostbröd
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Matgeek
-
Grahamsfrallor med sirap
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljästa grahamsfrallor
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Havre- och rågbullar med pumpafrön
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Skållade havrebullar
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkla yoghurtfrallor
Tid: 30 min (+ 40 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kirsi, Båten förskola
-
Fiberrika rågflingebullar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Rosenbröd, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Smakrika solroskusar, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia