Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 253

Kcal / portion: 163

GBR (GI) / port: 20
Recept: 2609 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 2%
Kolhydrater: 51%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Vetemjöl 12.0 dl 97%
Jäst blå färsk till matbröd 25.0 gram 1%
Vatten ljummet 5.0 dl 0%
Salt 2.5 tsk 0%
Vattenreduktion bröd -2.4 dl -0%
Bakplåtspapper Äts ej
Garnering:
Vallmofrön 1.0 msk 2%
Kockskolan:
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Så rundrivs deg > Äts ej
Om franskbröd > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim 30 min )
Se film, klicka på "Matgeek" under bilden.
- Smula ner jäst i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten (~37ºC). Rör om tills jästen löst upp sig.
- Deg: Tillsätt salt och blanda ner mjöl. Blanda väl. Degen skall vara kladdig. Lägg över en duk och låt vila i 10 minuter.
- Riv (knåda) degen ordentligt på mjölat bakbord 3-4 minuter. Låt vila under duk i 5 minuter, för att sedan rivas (knådas) några minuter till. Läs mer > Så knådas, rivs deg.
- Låt jäsa till dubbel storlek under duk i cirka 30 minuter. Strö lite mjöl på degen så att den inte kletar fast i duken.
- Utlagning (forma): Ta ut och riv (knåda) degen som hastigast. Forma små bullar av degen 75-80 gram styck (50g för mini, 100g för klassiska stora frallor). Rundriv (rulla) till fina runda bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper, med "verket" (skarven) nedåt (läs mer > Så runddrivs deg). Täck med duk. Låt jäsa 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225-250ºC
- Avbaka: Ta bort handduken och pensla bullarna med lite vatten. Strö över vallmofrö eller annat enligt egen smak. Sätt i ugn i cirka 20 minuter.
- Ta ut och låt svalna. Vitt bröd är godast nybakat.
Kockens kommentar
En bagare knådar inte, han "river" degen, vilket är ett gammalt uttryck i betydelsen utvidga/utdraga (knåda = "upprepade tryckningar"). Glutentrådarna skall tänjas ut inte tryckas ihop. Läs mer > Så knådas, rivs deg.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd är runt 35%. Cirka 15 cl vatten per bulle har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Små bröd, frallor, kuvertbröd
Liknande recept som Frallor, småfranska, kuvertbröd - grundrecept
-
Frallor, småfranska, kuvertbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Källarfranska, kalljäst snabbt frukostbröd
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Matgeek
-
Grahamsfrallor med sirap
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kalljästa grahamsfrallor
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Havre- och rågbullar med pumpafrön
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Skållade havrebullar
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkla yoghurtfrallor
Tid: 30 min (+ 40 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kirsi, Båten förskola
-
Fiberrika rågflingebullar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Rosenbröd, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Smakrika solroskusar, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia