Källarfranska, kalljäst snabbt frukostbröd

Foto: Matgeek, nattjästa frallor ¤

Källarfranska, kalljäst snabbt frukostbröd

Lägg till ingredienser

Antal frallor: 12

Kärnvetemjöl

11.0 

dl

Vatten ljummet

5.0 

dl

Jäst blå färsk till matbröd

25.0 

gram

Olivolja

1.5 

tsk

Salt

2.0 

tsk

Vattenreduktion bröd

-3.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om franskbröd >

 

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

Om kalljäsning bröddeg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 266

Kcal / portion: 201

GBR (GI) / port: 26

Recept: 2407 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 2%

Kolhydrater: 53%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 75 gram)

Ingredienser

Visa:

Kärnvetemjöl 11.0 dl 97%

Vatten ljummet 5.0 dl 0%

Jäst blå färsk till matbröd 25.0 gram 1%

Olivolja 1.5 tsk 2%

Salt 2.0 tsk 0%

Vattenreduktion bröd -3.0 dl -0%

 

Kockskolan:

Om franskbröd > Äts ej

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Om kalljäsning bröddeg > Äts ej

Kock: Matgeek

Tillagning (20 min + 10 tim )

Se film, klicka på "Matgeek" under bilden.

  1. Dag 1 deg: Lös jästen i vatten med salt.
  2. Ha därefter i olivolja och vetemjöl. Rör till en lös deg. Täck bunken och ställ in i kylen över natten.
  3. Nästa morgon: Sätt ugnen på 250ºC.
  4. Stjälp upp degen försiktigt på mjölad yta, Skär i portionsbitar. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda tills frallorna fått ordentligt med färg i cirka 15 minuter.

Kockens kommentar

Genom att hantera den jästa degen försiktigt och inte forma till runda bullar, behöver degen inte jäsas en gång till. Källarfranska brukar vara småfranska, men kan också vara franskbröd, det vill säga vitt limpbröd. Läs mer > Om franskbröd. Kalljäsning tar längre tid att jäsa än att jäsa i rumstemperatur. Läs mer > Om kalljäsning jäsdeg.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd är runt 35%. Cirka 25 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Småfranska - grundrecept

Kalljästa grahamsfrallor

Fler recept inom Små bröd, frallor, kuvertbröd

Liknande recept som Källarfranska, kalljäst snabbt frukostbröd