Smakrika solroskusar, kuvertbröd

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Smakrika solroskusar, kuvertbröd

Lägg till ingredienser

Antal medelstora kusar: 25

Grahamsmjöl

3.0 

dl

Vetemjöl

6.0 

dl

Kornmjöl

4.0 

dl

Filmjölk

6.0 

dl

Vatten

1.0 

dl

Jäst färsk

50.0 

gram

Sirap mörk

0.5 

dl

Olivolja

4.0 

msk

Kummin hel

1.0 

msk

Anis hel

0.5 

msk

Fänkålsfrön hela

0.5 

msk

Salt

2.0 

tsk

Bakplåtspapper

 

 

Vattenreduktion bröd

-2.5 

dl

 

Garnering:

 

Solrosfrön

2.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Om kuvertbröd >

 

 

Om kuvertdukning >

 

 

Brödets form >

 

 

Om brödbakning >

 

 

Om ljust matbröd >

 

 

Om filmjölksbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 275

Kcal / portion: 162

GBR (GI) / port: 3

Recept: 4060 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 8%

Kolhydrater: 42%

Fibrer: 4%

(Tillagad portion: 59 gram)

Ingredienser

Visa:

Grahamsmjöl 3.0 dl 15%

Vetemjöl 6.0 dl 31%

Kornmjöl 4.0 dl 18%

Filmjölk 6.0 dl 9%

Vatten 1.0 dl 0%

Jäst färsk 50.0 gram 1%

Sirap mörk 0.5 dl 6%

Olivolja 4.0 msk 11%

Kummin hel 1.0 msk 0%

Anis hel 0.5 msk 0%

Fänkålsfrön hela 0.5 msk 0%

Salt 2.0 tsk 0%

Bakplåtspapper Äts ej

Vattenreduktion bröd -2.5 dl -0%

 

Garnering:

Solrosfrön 2.0 dl 8%

 

Kockskolan:

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Om kuvertbröd > Äts ej

Om kuvertdukning > Äts ej

Brödets form > Äts ej

Om brödbakning > Äts ej

Om ljust matbröd > Äts ej

Om filmjölksbröd > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (1 tim + 2 tim 15 min )

  1. Deg: Värm vatten, olja och filmjölk till 37°C.
  2. Smula jästen i en bunke. Häll på lite vätska och rör ut jästen. Tillsätt resten av vätskan.
  3. Stöt kummin, fänkål och anis i en mortel. Blanda ner kryddor, salt, solrosfrön och sirap. Rör om och tillsätt mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt degen stå och jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  4. Forma: Lägg ut degen på mjölat bakbord. Riv degen (= knåda, läs mer, se > Så knådas, rivs deg). Dela i jämnstora portionsbitar, cirka 70 gram/st. Lägg bitarna på påtar med bakplåts­papper. Låt dem jäsa under duk till närmare dubbel storlek i 30-45 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225°C i god tid. Den skall vara het.
  6. Pensla kusarna med vatten och strö över solrosfrön.
  7. Grädda en plåt i taget mitt i ugnen till fin färg, cirka 10 minuter.

Kockens kommentar

Kuse kallades förr bröd av växlande form och beskaffenhet. Oftast en figurformad vetebulle bakad till jul, men kunde i Sörmland och Östergötland avse en "lev" (avlångt bröd, limpa). Numera brukar en kuse vara ett mindre matbröd (läs mer > Brödets form). Kuvertbröd är småbröd som serveras på en assiett bredvid "kuvertet", som är allt det som en gäst behöver under måltiden - tallrikar, bestick, glas och servett. Läs mer > Om kuvertdukning. 

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 10 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Småbröd grundrecept

Rosenbröd

Grahamsfrallor

Fiberrika rågflingebullar

Fler recept inom Små bröd, frallor, kuvertbröd

Liknande recept som Smakrika solroskusar, kuvertbröd