Rosenbröd, kuvertbröd

Foto: Arla ¤

Rosenbröd, kuvertbröd

Lägg till ingredienser

Antal små bullar: 27

Vetemjöl

13.0 

dl

Mjölk

5.0 

dl

Smör el. margarin

100.0 

gram

Jäst färsk

50.0 

gram

Salt

1.0 

tsk

Strösocker

3.0 

msk

Vattenreduktion bröd

-2.0 

dl

Bakplåtspapper

 

 

 

Tillbehör:

 

Ägg

1.0 

styck

Vallmofrön

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så rundrivs deg >

 

 

Om rosenbröd >

 

 

Om kuvertbröd >

 

 

Om kuvertdukning >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 310

Kcal / portion: 154

GBR (GI) / port: 11

Recept: 4156 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 9%

Kolhydrater: 48%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 50 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 13.0 dl 66%

Mjölk 5.0 dl 7%

Smör el. margarin 100.0 gram 18%

Jäst färsk 50.0 gram 1%

Salt 1.0 tsk 0%

Strösocker 3.0 msk 4%

Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%

Bakplåtspapper Äts ej

 

Tillbehör:

Ägg 1.0 styck 2%

Vallmofrön 2.0 msk 2%

 

Kockskolan:

Så rundrivs deg > Äts ej

Om rosenbröd > Äts ej

Om kuvertbröd > Äts ej

Om kuvertdukning > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölk. Kontrollera att temperaturen är fingervarmt (~37°C).
  2. Deg: Smula jäst i en bunke. Häll på degspadet och rör om så att jästen löses upp. Tillsätt salt, socker och mjöl (spar 1 dl till utbakning). Arbeta degen väl till smidig. Degen skall vara kladdig. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, 30-45 minuter.
  3. Forma: Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela degen i portionsbitar à 55-60 gram/st. En våg rekommenderas så att bullarna blir lika stora. Alternativt dela degen i tre lika stora klumpar, som formas till rullar och delas i 3x9 bitar.
  4. Rundriv (rulla) varje bit till en fin rund boll (läs mer > Så rundrivs deg. Lägg över på två plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta till nästan dubbel storlek i cirka 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225-250°C i god tid så att den blir riktigt het.
  6. Rosen: Skär med en mycket vass kniv ett kryss (4 delar) eller tre snitt (6 delar) i varje bulle (se bild ovan nere t.h.). Man kan också på klassiskt vis klippa med sax, men inte för djupt för då blir bullarna platta.
  7. Vispa upp ägg i en skål och pensla försiktigt bullarnas ovansida. Strö över vallmofrön.
  8. Grädda en plåt i taget mitt i ugnen i 8-10 minuter till fin färg på bullarna. Om man knackar med fingerknogen på undersidan skall de låta ihåliga.
  9. Låt svalna på galler. Vitt bröd smakar bäst nybakat.

Kockens kommentar

Rosenbröd är, enligt Matlexikon åttonde upplagan år 1956, "ett litet vitt matbröd, kuvertbröd, ofta utbakat i form av en ros". Rosen består i att man klipper eller snittar ett kors i bullen innan den bakas. Den penslas med vispat ägg och beströs med vallmon, enligt Prinsess­sornas Kokbok år 1934. Kuvertbröd är ett samlingsnamn för små portionsbröd som serveras till mat. I finare sammanhang på "assietter", det vill säga på en liten tallrik vid sidan om mattallriken. Läs mer om hur man dukar bord till stor fest > kuvertdukning.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd är runt 35%. Cirka 7 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Passar till

Småbröd - grundrecept

Grahamsfrallor

Havre- och rågbullar

Fler recept inom Små bröd, frallor, kuvertbröd

Liknande recept som Rosenbröd, kuvertbröd