 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Vallmofrön
(vallmofrö = frökrydda, opievallmo, opiumvallmo)
Latin: Papaver somniferum
                 poppy seeds = seed spice
                poppy seeds = seed spice
              
                 graines de pavot = épice de graines
                graines de pavot = épice de graines
              
                 semi di papavero = spezia di semi
                semi di papavero = spezia di semi
              
                 Mohnsamen = Samengewürz
                Mohnsamen = Samengewürz
              
                 semillas de amabola = especia de semillas
                semillas de amabola = especia de semillas
              
Opievallmo är en art i familj vallmoväxter. Arten är bara känd som odlad, ibland förvildad. Det är en ettårig växt som blir 3 dm till 1,5 meter hög. Blommorna som är cirka 1 dm vida är vita eller röda. Frukten är en frökapsel som innehåller många njurformade mycket små frön vilka är ätliga. Fröer från andra vallmoarter äts inte. Det är en av de absolut äldsta kulturväxterna och fröna har används i flera 1000 år som krydda.
Opium: Av växtsaften framställs morfin som används som smärtstillande medel och opium som är ett narkotiskt njutningsmedel. Så länge frökapslarna är gröna kan växten tappas på sin mjölksaft, men inte längre när frökapseln har torkat och fröna är mogna för skörd. Fröna är då ofarliga, men har en viss sömngivande och lugnande effekt. Används t.ex. som tillsats i hostmedicin. 
Vallmofrön är ätliga (drogfria) och oljerika. Det finns vita, blå och grå frön som alla har en nötliknande smak. Även röda finns som används som färgämne av konfektyrer. Fröna är mindre än en millimeter långa och det går 3000 frön på ett gram. Fröna används hela, malda eller pressade till vallmofröolja. Vallmofrön odlas mycket i länderna från Tyskland och Polen ner på balkan fram till Turkiet, som mest i Tjeckoslovakien. Även vanligt förekommande i Asien och Amerika. 
ANVÄNDNING
Vallmofrön används mest som garnering av kakor, bakelser och bröd t.ex. på bergis, samt till efterrätter. Den ger en tjockare konsistens åt den färdiga rätten och används t.ex. i Indien mald i stället för mjöl i redningar. I China smaksätts bl.a. nudlar. Ost dekoreras ibland med kryddan. Vallmofrön ingår vidare i många kryddblandningar och ur fröna pressas en ljus smakfull olja som kan används i matlagning till stekning och smaksättning.
Alternativ: Sesamfrön.
Förvaring: Torkade vallmofrön förvaras i försluten förpackning torrt och mörkt. Hållbar några månader. Smaken avtar med tiden och kan upplevas unken.
Recept med Vallmofrön
Det finns 15 recept med Vallmofrön
- 
                
                    Bergis, barkis - vitt festbrödTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kalvfärsbiffar med dijoncrème och rostade grönsaker (GI-recept)Svarighet: Lätt, Receptgivare: Lauritzon & Davidsson 
- 
                
                    Kalvfärsbiffar med dijoncrèmeReceptgivare: 
- 
                
                    Vallmo- och sesamflarn utan tillsatt sockerTid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Canderel 
- 
                
                    Citron- och vallmokakaSvarighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget 
- 
                
                    Tonfiskceviche med mango (förrätt)Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Hembakade gifflar, österrikiska KipferlnTid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Frallor, småfranska, kuvertbröd - grundreceptTid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Rosenbröd, kuvertbrödTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Bagels, vitt ringbröd utan fördegTid: 1 tim (+ 1 tim 20 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Arla 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara