Tonkabönan

Tonkabönan

(tonkabönor = frökrydda från tonkaträdet, cumaru, kumaru, brasiliansk teak)

Latin: Dipteryx odorata

Engelsk översättning Tonka beans = seed spice from tonka trees

Fransk översättning fèves de tonka = épice de graines des arbres tonka

Italiensk översättning fave di tonka = spezia di semi dagli alberi di tonka

Tysk översättning Tonka Bohnen = Samengewürz von Tonkabäumen

Spansk översättning habas tonka = especia de semillas de los árboles tonka

Tonka (brasiliansk teak) är ett blommande träd som kan bli upp till 30 meter högt med trädkrona. Trädet kan bli 1000 år gammalt. Bladen är läderartade, blommorna rosa och fröna svarta. Det är en art inom familjen ärtväxter som växer fritt i Central- och norra Sydamerika.

Tonkaböna är trädets frukt/frö. Det är svarta skrynkliga "bönor" stora som paranötter med brunt innanmäte. Har stark doft och viss smak av vanilj.

Hälsa: Fröna innehåller 1-3% kumarin som kan ge lätt huvudvärk om det intas i större mängder. I stora mängder kan det ge leverskador. Av denna anledning är import av tonka förbjuden i USA. Det har diskuterats att ta bort förbudet då mycket höga doser krävs för ge skada.


SÅ ANVÄNDS TONKABÖNOR

Tonka används som krydda i matlagning främst i desserter, bland annat i Frankrike. Industriellt till parfym för sin aroms skull (ingår i Yves Rochers herrparfym Hoggar), liksom vid framställning av warfarin och andra anti­koagulerande substanser. På grund av sin likhet med vanilj använd som ett billig ingrediens vid förfalskning av vanilj.

©  Kunskapskokboken 2021-03