Anis

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Anis

(anis = frökryddan med lakritssmak)

Latin: Pipinella anisum

Engelsk översättning anise, aniseed, anix = seed spice with licorice flavor

Fransk översättning anis, anis vert = épice de graines au goût de réglisse

Italiensk översättning anise, anise verde = spezia di semi con sapore di liquirizia

Tysk översättning Anis = Samengewürz mit Lakritzgeschmack

Spansk översättning anís, anís verde = especia de semillas con sabor a regaliz

Anis är en art i familj flockblommiga växer. Kallas som vild ibland för pimpinella, vilket dock är namn på släktet som anis tillhör. Anis har sitt ursprung från Mellanöstern känd av egyptierna och romarna, varifrån den bl.a. importerats till Indien. Anis kom till Sverige på medeltiden och fröna användes ofta som brödkrydda tillsammans med fänkål och kummin. Det är en ömtålig ettårig växt, som sällan blir mer än halvmetern hög. De gräddfärgade blommorna slår ut under sensommaren följt av bleka bruna och håriga frön frampå höstkanten. Fröet torkas och används som krydda.

Anis har en märklig lakritssmak, älskad av vissa och ratad av andra. Den liknar i någon mån fänkål, då den innehåller samma olja - anetol som också används till att sätta smak och doft i bla tandkräm och mediciner. Historiskt har anis ansetts bra för matsmältning och tuggas gärna efter maten i Indien. Likaså mot hosta och huvudvärk. I en romersk notering kan man lära att "om anis äts eller dricks får man och kvinna lust till varandra".

Odling: Anis odlas bäst innomhus. Det behövs en lång och varm sommar om frön skall bildas utomhus i Sverige. Örten trivs i lätt, torr, väldränerad och kalkhaltig jord och platsen måste vara ordentligt varm och vindskyddad. Så frön grunt i maj när det blivit lagom varmt i jorden. Gallra till 2 dm radavstånd. När fröna mörknat och plantan börjar gulna skär man av stjälkarna och hänger dom upp och ner inuti en papperskasse. Fröna faller sedan ner efterhand (läs mer: Odla anis).


ANVÄNDNING

Det är främst torkade frön som används, den riktigt kraftiga smaken sitter i fröet. Färska blommor och blad kan läggas med i sommarsallader. Stjälk och/eller rot kan ingå i grytor och soppor. Anis fungerar väl som brödkrydda och till fisk, fågel, såser m.m. Förekommer i sötsaker t.ex. "Kungen av Danmark". Anis är ett vanligt sätt att krydda alkoholhaltiga drycker. Vanlig som brännvinskrydda och finns t.ex. i grekiska Ouzo och franska aperitiferna Pernod och Pastis, samt i likörer som anisette. Anis ingår i den kinesiska kryddblandningen Fem kryddor.

Alternativ: Fänkolsfrön.

Säsong: Skördas senhösten. Finns att köpa som krydda.

Förvaring: Torkade försvaras i sluten förpackning torrt och mörkt. Lång hållbarhet.

Glycyrrhizinsyra som finns i lakrits, anis och fänkol, har en sötma som är 50 gånger starkare än sackaros (vanligt socker) och med extrem varaktighet. Prova ett syrligt vin efter att ha ätit en bit lakrits. Vinet blir genast fylligare, sötare och fruktigare.

Läs mer

Kinesiska Fem krydddor

Odla anis

Kryddfänkål - fänkålsfrön

Recept med Anis

Det finns 17 recept med Anis