Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Hemkokt hummer
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 91
Kcal / portion: 222
GBR (GI) / port: 0
Recept: 444 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 18%
Fett: 2%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Hummer rå 2.0 styck 100%
Lag:
Dill 2.0 knippen Äts ej
eller %
Dillkronor } 15.0 styck Äts ej
Vatten till kokning 5.0 liter Äts ej
Salt till kokning 1.5 dl Äts ej
Strösocker 1.0 msk Äts ej
Tillvalsalternativ:
Kummin hel 0%
Anis hel 0%
Vinäger 0%
Citronjuice 0%
Tillbehörsalternativ:
Vitt bröd 0%
Kockskolan:
Så kokas hummer > Äts ej
Om kastruller > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min + 12 tim )
- Kontrollera att humrarna är livs levande inte slöa. Sträck ut stjärten och knackar på skölden. Stjärten skall då dra ihop sig inåt.
- Smaksättning: Salt och rikligt med dill är ett måste. Socker är inte nödvändigt, men brukar vara med. Öl i kokspadet används ibland, se recept > Skottarevshummer. Andra alternativ är en skvätt syra och kryddor som kummin och anis.
- Koka upp vatten, salt och socker. När det löst sig, lägg i dill och andra eventuella smakämnen. Låt stormkoka ett par minuter.
- Knivdöda humrarna om du är djurvän (se kommentar nedan, läs mer > Så kokas humrar) och lägg dem i det kokande vattnet.
Norm koktid rå hummer Minuter*)
Köttvikt
Liten 400 gram
6 min
95 g
Medel 600 gram
9 min
145 g
Stor 800 gram
12 min
190 g
Större 1000 gram
15 min
240 g
*) Minuter från det att vattnet kokat upp efter iläggning.
- Svalna: Ta upp humrarna ur grytan och lägg dem på rygg för att svalna. Låt också spadet svalna. Kyl av spadet till exempel i iskallt vattenbad till cirka 50°C grader och lägg sedan tillbaka humrarna.
- Ställ kallt över natt. Servera nästa dag. Hållbar 3-4 dagar i kylskåp. Hummer i sitt spad kan frysas.
- Hur man äter hummer se > Så lagas hummer. Klassiska hummerrätter > Klicka på ingrediens hummer.
Kockens kommentar
Att knivdöda humrar är det humanaste sättet att döda en hummer. Att som på klassiskt vis stoppa ner dem levande är grymt. Läs om avlivningsmetoder > Så kokas hummer. En hel hummer passar till huvudrätt, en halv till förrätt. Hummer brukar ätas naturell, det vill säga kokt och kall. Klassiskt tillbehör majonnäs eller aioli. Hovmästarsås eller en Rhode Islandsås kan också passa, liksom rostat bröd med en god, lagrad hårdost.
Den ätbara delen av en kokt hummer är cirka 1/3-del. Köttandelen utgör cirka 1/4-del. Resten är skal, gälar, ben och utrinnande vatten. Läs mer > klicka på ingrediens > Hummer.
Hummer | Vikt | Ätbart | Köttvikt |
Liten | 400 g | 135 g | 95 g |
Medel | 600 g | 200 g | 145 g |
Stor | 800 g | 270 g | 190 g |
Större | 1000 g | 330 g | 240 g |
Använd skalen att koka buljong och hummersoppa. Se recept via länk nedan > Koka hummerbuljong.
Alternativ
Fler recept inom Hummer
Liknande recept som Hemkokt hummer
-
Hemkokt hummer
Tid: 20 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokt skottarevshummer
Tid: 20 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Per i Holmen
-
Gratinerad hummer
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Svenska hemdelikatesser *
-
Homard Thermidor - gratinerad hummer
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Homard ā l´armoricaine (Homard l´américaine - amerikansk hummer)
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hummer med ingefärssås
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan