Klassisk hovmästarsås (gravlaxsås, krabbsås, skaldjurssås)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Klassisk hovmästarsås (gravlaxsås, krabbsås, skaldjurssås)

Lägg till ingredienser

Fårdig sås dl: 2

Dill finhackad

3.0 

msk

Senap svensk

2.5 

msk

Strösocker

1.0 

msk

Vinäger (röd el. vit)

1.0 

msk

Salt

 

 

Matolja neutral (ej oliv)

1.5 

dl

 

Kockskolan:

 

Om senapssåser >

 

 

Sås till stekt fisk >

 

 

Sås till skaldjur >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 624

Kcal / portion: 664

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1327 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 65%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 106 gram)

Ingredienser

Visa:

Dill finhackad 3.0 msk 0%

Senap svensk 2.5 msk 5%

Strösocker 1.0 msk 4%

Vinäger (röd el. vit) 1.0 msk 0%

Salt 0%

Matolja neutral (ej oliv) 1.5 dl 90%

 

Kockskolan:

Om senapssåser > Äts ej

Sås till stekt fisk > Äts ej

Sås till skaldjur > Äts ej

Tillagning (10 min )

  1. Finhacka dill. Gärna mer än vad som står i receptet. Ju mer desto bättre.
  2. Blanda senap, socker och vinäger.
  3. Slå långsamt i oljan under kraftig omröring.
  4. Blanda ner dill. Smaka av med salt.
  5. Om såsen skär sig kan man röra ner lite vatten eller mjölk. Eller rör ihop lite ny senap och droppa ner de skurna såsen under omrörning. Risken är dock inte speciellt stor. Olja kan bytas ut mot dubbla mängden majonnäs. Då kan allt blandas på en gång.

Kockens kommentar

Kärt barn har många namn. Detta är en mycket användbar sås, främst till fisk och skaldjur. Dill- och senapssås är en variant som förekommer i handeln.

Passar till

Gravlaxsallad

Grillad gravad lax

Kokt krabba

Räkor

Smörgåstårta

Fler recept inom Senapssåser

Liknande recept som Klassisk hovmästarsås (gravlaxsås, krabbsås, skaldjurssås)