Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Krabba levande el. rå

4.0 

styck

Vatten till kokning

3.0 

liter

Salt till kokning

100.0 

gram

Dillfrön

2.0 

msk

Vitpeppar hel

10.0 

korn

Timjan färsk

1.0 

kvist

 

Tillbehör:

 

Vitt formbröd

12.0 

skivor

el. hårt bröd

 

 

Hårdost lagrad

100.0 

gram

Bordssmör 75% fett

60.0 

gram

Hovmästarsås färdig

2.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så kokas skaldjur >

 

 

Allt om krabbor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 231

Kcal / portion: 777

GBR (GI) / port: 9

Recept: 3108 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 13%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 336 gram)

Ingredienser

Visa:

Krabba levande el. rå 4.0 styck 17%

Vatten till kokning 3.0 liter Äts ej

Salt till kokning 100.0 gram Äts ej

Dillfrön 2.0 msk Äts ej

Vitpeppar hel 10.0 korn Äts ej

Timjan färsk 1.0 kvist Äts ej

 

Tillbehör:

Vitt formbröd 12.0 skivor 30%

el. hårt bröd 0%

Hårdost lagrad 100.0 gram 12%

Bordssmör 75% fett 60.0 gram 13%

Hovmästarsås färdig 2.0 dl 28%

 

Kockskolan:

Så kokas skaldjur > Äts ej

Allt om krabbor > Äts ej

Tillagning (30 min + 24 tim )

Hemkokning krabba:

  1. Koka upp lag i stor kastrull, det vill säga vatten och kryddor i en stor kastrull. Låt koka i 10 minuter.
  2. Lägg i en krabba i taget, koka upp och sedan nästa för att inte plåga djuret i onödan. Låt småkoka i 20 minuter. Fyll på med hett vatten vid behov, så att det täcker krabborna.
  3. Ta av kastrullen och låt krabborna svalna i lagen. Ställ kastrullen i kylskåp 24 timmar.
  4. Ta ur krabborna och förvara dem kallt intill servering.

Så rensar och äter man krabba:

  1. Ta bort "svansen".
  2. Krabban kan delas på mitten med stor vass kniv, eller så bryter man upp hela skalet med tummen fäst där svansen satt. Det senare gör att man slipper skalflis.
  3. Bryt av klorna från kroppen och krossa dem med nötknäppare, eller slå hårt med baksidan av en stor, tung kniv. Bryt bort benen som också krossas med nötknäppare.
  4. Lämpligen gör man grovjobbet med delning och klokrossning i köket (det stänker en del), eller så serverar man hel krabba.
  5. Ta bort gälarna. Pilla ut krabbköttet i skal och alla hålutrymmen. Allt kan ätas utom skal, gälar och magsäck.
  6. Servera med rostat eller hårt bröd, bordssmör, lagrad ost och hovmästarsås. Ställ fram en skalskål och hushållspapper.

 

Kockens kommentar

Krabba säljs färdigkokta i butik. Ungefär 1/3-del av en krabba är ätbart, resten är skal och gälar (läs mer > klicka på ingrediensen). Det är enkelt att tillreda sin egen Hovmästarsås (se bifogade recept).

Alternativ

Hemlagad hovmästarsås

Kokta jättekrabben

Gratinerad krabba

Chilikrabba

Krabburgare

Fler recept inom Krabba

Liknande recept som Hemkokt krabba