Grillad spinderkrabba, jättekrabba

Foto: Film: Joe PK, spindelkrabba

Grillad spinderkrabba, jättekrabba

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Spindelkrabba ben

1.0 

kilo

 

Tillbehörsalternativ:

 

Hovmästarsås färdig

2.0 

dl

Baguette, bagett

2.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om krabbor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 211

Kcal / portion: 686

GBR (GI) / port: 24

Recept: 2742 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 8%

Kolhydrater: 22%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 325 gram)

Ingredienser

Visa:

Spindelkrabba ben 1.0 kilo 19%

 

Tillbehörsalternativ:

Hovmästarsås färdig 2.0 dl 32%

Baguette, bagett 2.0 styck 49%

 

Kockskolan:

Om krabbor > Äts ej

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "Joe PK" till höger om bilden.

  1. Koka krabban i god tid innan den grillas. Koktiden beror på storleken. Den skall bara vara lätt genomkokt (se recept > Hemkokt krabba). Krabben i svenska butiker är färdigkokt.
  2. Starta grillen i god tid.
  3. Ansa: Bryt av benen från krabban. Knäck skalen med klubba eller hammare så att rök och smaksättning kommer åt. Se kommentar.
  4. Grilla: Pensla benen med smält smör, grillolja eller annan smakrik sås. Grilla benen över direkt värme tills genomvarmt kött, 10-15 minuter. Lång stektid ger gummiartat kött.
  5. Servera gärna med någon god sås och ett gott vitt bröd till. Till exempel hovmästarsås och nybakad bagett. I filmen används köttet i en risotto.

Kockens kommentar

Vanligtvis används bara benen för att mängden kött i huvudet är begränsat, Vill man ta tillvara på huvudkött bryter man upp huvudskölden från innehållet. Ta bort gälarna och skär huvudet tvärs i tjocka skivor. Rensa ut kött med sked och ta bort benflisor. Köttet kan ätas kallt eller grillas. Se illustration på film i recept Friterad japansk spindelkrabba (länk nedan).

Portionsberäkning: Spindelkrabbor är stora och kan väga mer än 10 kilo. Köttinnehåll ben och huvud cirka 20%, Köttinnehåll i ben cirka 60%.

Spindelkrabba kallas krabbor med oproportionerligt långa ben. Det finns små och stora sådana. De största hittar man inte i familjen Spindelkrabbor utan i familj Hornkrabbor som också kallas maskeringskrabbor. "Maskering" för att påväxtorganismer fastnar på hornen" som finns på huvudsköld och ben, vilket tydligt syns på bilden ovan. Läs mer om spindel­krabbor, klicka på ingrediensen.

Alternativ

Hemkokad krabba

Friterad japansk spindelkrabba

Kungskrabba i svartpepparsås

Gratinerad krabba

Fler recept inom Krabba

Liknande recept som Grillad spinderkrabba, jättekrabba