Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 195

Kcal / portion: 494

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1975 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 15%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Krabba kokt 4.0 styck 26%
Gul lök 0.5 styck 1%
Smör normalsaltat 2.0 msk 10%
Vetemjöl 1.5 msk 2%
Grädde 3.0 dl 55%
Whiskey 1.0 msk 2%
Parmesan nyriven 3.0 msk 4%
Tabasco röd 2.0 stänk 0%
Kockskolan:
Allt om krabbor > Äts ej
Matbiologi krabbor > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Sätt ugnen på högsta värme och grill.
- Bryt loss stjärten på krabban. Stick in en kniv under ryggskölden. Skär utefter linjen som går runt undersidan åt båda hållen. Dela krabban i en underdel och en sköld.
- Ta ut köttet ur krabborna. Krossa skalet på klorna och plocka ut köttet. Skär i mindre bitar. Skölj ur sköldarna noggrant.
- Finhacka lök. Riv parmesan.
- Fräs löken i smör på medelvärme utan att bränna. Tillsätt krabbköttet och vetemjöl. Rör om. Tillsätt grädde. Låt koka upp. Tillsätt tabasco, whiskey, salt och peppar.
- Fördela stuvningen i sköldarna. Strö över parmesan. Lägg i ugnsfast form. Gratinera i ugnen tills de har fått färg, cirka 5 minuter.
Kockens kommentar
En lätt måltid, servera gärna med bröd och sallad. Den krabba som vanligen säljs i Sverige heter krabbtaska. En annan förekommande krabba i fiskdiskar är kungskrabba. Biologiskt är den första en "äkta" krabba och den senare en "oäkta". Läs mer om krabbor, klicka på Allt om krabbor eller Matbiologi krabbor.
Fler recept inom Krabba
Liknande recept som Gratinerad krabba
-
Hemkokt krabba
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gratinerad krabba
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Chilikrabba
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Krabburgare
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt jättekrabba med vitlökssmör
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kungskrabba i svartpepparsås
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad spinderkrabba, jättekrabba
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Japansk spindelkrabba på japanskt vis (illustrationsrecept)
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan