Kungskrabba i svartpepparsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kungskrabba i svartpepparsås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kungskrabba (ben)

1.0 

kilo

Svartpeppar hel

4.0 

msk

Smör osaltat

3.0 

msk

Vitlök torkad

8.0 

klyftor

Kinesiska 5 kryddor

2.0 

msk

Ostronsås }

1.0 

dl

Sherry (torr)

1.0 

dl

Jordnötsolja

2.0 

dl

 

Tillbehör:

 

Grönsallad

200.0 

gram

Baguette, bagett

1.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om krabbor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

A Christmann Riesling

Torrt friskt vitt vin
Pris: 119 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 217

Kcal / portion: 843

GBR (GI) / port: 5

Recept: 3371 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 14%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 389 gram)

Ingredienser

Visa:

Kungskrabba (ben) 1.0 kilo 15%

Svartpeppar hel 4.0 msk 2%

Smör osaltat 3.0 msk 9%

Vitlök torkad 8.0 klyftor 2%

Kinesiska 5 kryddor 2.0 msk %

Ostronsås } 1.0 dl 3%

Sherry (torr) 1.0 dl 3%

Jordnötsolja 2.0 dl 45%

 

Tillbehör:

Grönsallad 200.0 gram 1%

Baguette, bagett 1.0 styck 20%

 

Kockskolan:

Om krabbor > Äts ej

Tillagning (20 min )

  1. Förbered eventuell sallad.
  2. Klipp krabbenen i decimeterlånga bitar. Klipp även längsgående, så blir det enklare att äta, men behåll skalen runt köttet. Skala och skiva eller mosa vitlök.
  3. Rosta svartpeppar, dvs stek pepparkornen i torr stekpanna på medelhög värme tills de börjar ryka. Skaka om emellanåt. Häll över i mortel och krossa dem.
  4. Sås: Värm upp smör i stekpanna på medelhög värme. Tillsätt vitlök och stek i ett par minuter utan att bränna. Tillsätt svartpepparn, sherry, 5 kryddor, jordnötsolja och ostronsås. Vispa hårt för hand eller använd med fördel en stavmixer för att inte oljan skall separera sig i såsen.
  5. Lägg krabbitarna i såsen och servera, gärna med en enkel grönsallad.

Kockens kommentar

Kungskrabba är dyr lyxmat. Av 1 kg ben med skal får man ut 600 gram kött. Kungskrabba är en jättekrabba varav armarna är det man äter. Andra liknande jättekrabbor är till exempel europeisk och japansk spindelkrabba liksom snökrabbor. Läs mer > Om krabbor.

Alternativ

Grillad spindelkrabba, jättekrabba

Kokta jättekrabben

Hemkokt krabba

Fler recept inom Krabba

Liknande recept som Kungskrabba i svartpepparsås