Dryck till skaldjursrätt med sälta

Sälta är vanligt ihop med skaldjur. Kokta "naturella" skaldjur som räkor, kräftor, krabba och hummer är ganska salta även om vi kanske inte uppmärksammar detta på annat sätt än att man blir ganska törstig efter en sådan måltid.

I skaldjur finns ett ämne benämt umami som förstärker strävhet och syra och kan ge metallisk bismak ihop med dryck, främst gällande sträva röda viner. Salt, fett och syra kompenserar effekten av umami. Smakrika tillbehör kan också krångla till dryckesvalet, t.ex. om aïjoli, hovmästarsås, kryddost e.d. serveras till. 

 

16 matchande recept inom skaldjursrätt med sälta

Vin till mager skaldjursrätt med sälta

Till skaldjursrätter med viss sälta fungerar lättare, friska (syrliga) vita viner. Syrligheten i vinet blir en bra kombination med sältan i maten där båda upplevs mindre dominanta när de möts. Även en liten sötma i vinet kan bli en god smakbrygga till det salta i maten.

Däremot fungerar inte kraftfullare viner med tydlig ekfatskaraktär så bra då de i kombination kan ge en besk, metallisk smak ihop med umamin i skaldjuren. Även tydligt fruktiga viner passar mindre bra ihop med mildare skaldjur, då vinet lätt tar överhand över smaken i maten.

Öl till mager skaldjursrätt med sälta

Öl passar generellt väl ihop med salt mat, och är sältan utpräglad passar öl bättre än vin. Detsamma gäller rökt mat. Sälta mildrar ölets beska, syrlighet och känsla av alkohol, samt förhöjer ölets sötma, maltighet och ”kropp”. Ju saltare mat desto fylligare, beskare öl rekommenderas.

Umami är sällan ett problem ihop med öl, men kan förekomma. Flertalet medium lager fungerar oftast bra till magra salta skaldjursrätter, men ett fylligt öl är att föredra och kan med fördel vara ett mörkt öl, gärna med sötma. Guinness är en klassiker till ostron naturell, men en Carnegie med sin sötma är t.o.m. ett bättre alternativ till salta skaldjur som kräftor och ostron.