Dryck till syrlig skaldjursrätt

Syra i form av citron, vinäger e.d. är vanligt ihop med skaldjursrätter. Lite citron rekommenderas också för att minska den negativa effekten av umami ihop med vin. Syrligheten är dock sällan påtaglig, varför skaldjursrätter oftare är tydligt salta eller smakrika pga tillbehör.

3 matchande recept inom syrlig skaldjursrätt

Vin till mager skaldjursrätt med syrlig smak

Kombinera gärna syrliga skaldjursrätter med torra och friska (syrliga) viner. Syran i maten gör att vinets syra dämpas och vinet blir mer fruktigt. Således går det utmärkt att välja vin som inte är uttalat fruktiga från början utan mer syrliga. 

Öl till mager skaldjursrätt med syrlig smak

Öl fungerar som regel bra ihop med syrlig mat. Syrlig mat minskar upplevelsen av syra och beska i öl och gör att ölet verkar sötare, maltigare, fylligare och rundare. Ett syrligt veteöl kan passa väl till syrlig mat. Till mager syrlig skaldjursrätt rekommenderas ett medelfylligt, milt till medelbeskt ljust eller mörkt öl, eller med fördel ett syrligt öl.