För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kokt skottarevshummer

Lägg till ingredienser

Antal hel hummer: 6

Hummer rå

6.0 

styck

Vatten till kokning

6.0 

liter

Havssalt

240.0 

gram

Bitsocker lättsmält

3.0 

styck

Lättöl (gärna mörkt)

1.0 

flaska

Dill

2.0 

knippen

 

Tillbehör:

 

Majonnäs äkta

4.0 

msk

Aioli hemlagad ¤

 

 

Rhode Islandsås färdig

 

 

Ljust matbröd?

 

 

Hårdost?

 

 

 

Kockskolan:

 

Så kokas hummer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Bruno Paillard Première Cuvée

Torr vit champagne
Pris: 349 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 115

Kcal / portion: 290

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1740 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 17%

Fett: 5%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 252 gram)

Ingredienser

Visa:

Hummer rå 6.0 styck 77%

Vatten till kokning 6.0 liter Äts ej

Havssalt 240.0 gram Äts ej

Bitsocker lättsmält 3.0 styck Äts ej

Lättöl (gärna mörkt) 1.0 flaska Äts ej

Dill 2.0 knippen Äts ej

 

Tillbehör:

Majonnäs äkta 4.0 msk 23%

Aioli hemlagad ¤ 0%

Rhode Islandsås färdig 0%

Ljust matbröd? 0%

Hårdost? 0%

 

Kockskolan:

Så kokas hummer > Äts ej

Tillagning (20 min + 12 tim )

  1. Koka upp vatten, salt och socker. När det löst sig, tillsätt öl och dill. Låt stormkoka i 2 minuter.
  2. Knivdöda humrarna om du är djurvän (se kommentar nedan, läs mer > Så kokas humrar) och lägg dem i det kokande vattnet. Koka två, max tre i taget. Räkna med 1,5 min/100g rå hummer.

     Norm koktid rå hummer

    Minuter*)

    Köttvikt/st

     Liten 400 gram

      6 min

      95 g

     Medel 600 gram

      9 min

    145 g

     Stor 800 gram

    12 min

    190 g

     Större 1000 gram

    15 min

    240 g

     *) Minuter från det att vattnet kokat upp efter iläggning.


  3. Svalna: Ta snabbt upp humrarna ur spadet och låt dem svalna på rygg utan spad. Låt även spadet svalna ordentligt (till 50°C) och lägg sedan tillbaka humrarna.
  4. Ställ humrarna kallt över natt. Servera nästa dag.
  5. Tillbehör exempelvis ett gott ljust rostat matbröd, majonnäs, aioli eller rhode islandsås.

Kockens kommentar

Kontrollera innan tillagning att humrarna är livfulla, inte halvdöda. Detta görs genom att man sträcker ut stjärten och knackar på skalet. Stjärten böjs då hastigt in om hummern är vid god vigör. Att knivdöda humrar är det humanaste sättet att döda en hummer. Att som på klassiskt vis stoppa ner dem levande är grymt. Läs om avlivningsmetoder > Så kokas hummer.

Hummer brukar ätas naturell, det vill säga kokt och kall. Klassiskt tillbehör majonnäs eller aioli. Hovmästarsås eller en Rhode Islandsås kan också passa, liksom rostat bröd med en god, lagrad hårdost. En hel hummer passar till huvudrätt, en halv till förrätt.

Den ätbara delen av en kokt hummer är cirka 1/3-del. Köttandelen utgör cirka 1/4-del. Resten är skal, gälar, ben och utrinnande vatten. Läs mer > klicka på ingrediens > Hummer.

 Hummer

Vikt

Ätbart

Köttvikt

 Liten

400 g

135 g

95 g

 Medel

600 g

200 g

145 g

 Stor 

800 g

270 g

190 g

 Större

1000 g

330 g

240 g


Skottarevet = revområde utanför Falkenberg i Halland. Per i Holmen är Kunskapskokbokens professionella leverantör av kokta skaldjur. Han lagar bättre än vi själva och dessutom blir det enklare och billigar än att köpa levande skaldjur.

Passar till

Majonnäs

Aioli

Rhode islandsås

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Kokta skaldjur

Liknande recept som Kokt skottarevshummer