Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Kokt skottarevshummer
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 115
Kcal / portion: 289
GBR (GI) / port: 0
Recept: 1733 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 17%
Fett: 5%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Hummer rå 6.0 styck 77%
Vatten till kokning 6.0 liter Äts ej
Havssalt 240.0 gram Äts ej
Bitsocker lättsmält 3.0 styck Äts ej
Lättöl (gärna mörkt) 1.0 flaska Äts ej
Dill 2.0 knippen Äts ej
Tillbehör:
Majonnäs äkta 4.0 msk 23%
Hårdost? 0%
Kockskolan:
Så kokas hummer > Äts ej
Kock: Per i Holmen
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min + 12 tim )
- Koka upp vatten, salt och socker. När det löst sig, tillsätt öl och dill. Låt stormkoka i 2 minuter.
- Knivdöda humrarna om du är djurvän (se kommentar nedan, läs mer > Så kokas humrar) och lägg dem i det kokande vattnet. Koka två, max tre i taget. Räkna med 1,5 min/100g rå hummer.
Norm koktid rå hummer Minuter*)
Köttvikt/st
Liten 400 gram
6 min
95 g
Medel 600 gram
9 min
145 g
Stor 800 gram
12 min
190 g
Större 1000 gram
15 min
240 g
*) Minuter från det att vattnet kokat upp efter iläggning.
- Svalna: Ta snabbt upp humrarna ur spadet och låt dem svalna på rygg utan spad. Låt även spadet svalna ordentligt (till 50°C) och lägg sedan tillbaka humrarna.
- Ställ humrarna kallt över natt. Servera nästa dag.
- Tillbehör exempelvis ett gott ljust rostat matbröd, majonnäs, aioli eller rhode islandsås.
Kockens kommentar
Kontrollera innan tillagning att humrarna är livfulla, inte halvdöda. Detta görs genom att man sträcker ut stjärten och knackar på skalet. Stjärten böjs då hastigt in om hummern är vid god vigör. Att knivdöda humrar är det humanaste sättet att döda en hummer. Att som på klassiskt vis stoppa ner dem levande är grymt. Läs om avlivningsmetoder > Så kokas hummer.
Hummer brukar ätas naturell, det vill säga kokt och kall. Klassiskt tillbehör majonnäs eller aioli. Hovmästarsås eller en Rhode Islandsås kan också passa, liksom rostat bröd med en god, lagrad hårdost. En hel hummer passar till huvudrätt, en halv till förrätt.
Den ätbara delen av en kokt hummer är cirka 1/3-del. Köttandelen utgör cirka 1/4-del. Resten är skal, gälar, ben och utrinnande vatten. Läs mer > klicka på ingrediens > Hummer.
Hummer | Vikt | Ätbart | Köttvikt |
Liten | 400 g | 135 g | 95 g |
Medel | 600 g | 200 g | 145 g |
Stor | 800 g | 270 g | 190 g |
Större | 1000 g | 330 g | 240 g |
Skottarevet = revområde utanför Falkenberg i Halland. Per i Holmen är Kunskapskokbokens professionella leverantör av kokta skaldjur. Han lagar bättre än vi själva och dessutom blir det enklare och billigar än att köpa levande skaldjur.
Passar till
Fler recept inom Hummer
Liknande recept som Kokt skottarevshummer
-
Hemkokt hummer
Tid: 20 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokt skottarevshummer
Tid: 20 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Per i Holmen
-
Gratinerad hummer
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Svenska hemdelikatesser *
-
Homard Thermidor - gratinerad hummer
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Homard ā l´armoricaine (Homard l´américaine - amerikansk hummer)
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hummer med ingefärssås
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan