För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Bretagne Tip

Homard ā l´armoricaine (Homard l´américaine - amerikansk hummer)

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Hummer rå

2.0 

st stora

el. kokt hummer

 

 

Schalottenlök

3.0 

styck

Vitlök

1.0 

klyfta

Morot

1.0 

styck

Tomater

4.0 

styck

Smör

60.0 

gram

Lagerblad

1.0 

blad

Timjan färsk

1.0 

kvist

Olivolja

2.0 

msk

Konjak/brandy

4.0 

cl

Torrt vitt vin (8%)

2.0 

dl

Chilipulver

0.5 

tsk

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehörsalternativ:

 

Pain riche

1.0 

styck

Ris

 

 

 

Kockskolan:

 

Så flamberas hummer >

 

 

Så flamberar man >

 

 

Så skållar man >

 

 

Så kokas hummer >

 

 

Platå (traktörpanna) >

 

 

Om ā la armoricaine >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 150

Kcal / portion: 603

GBR (GI) / port: 7

Recept: 2411 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 6%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 402 gram)

Ingredienser

Visa:

Hummer rå 2.0 st stora 25%

el. kokt hummer 0%

Schalottenlök 3.0 styck Äts ej

Vitlök 1.0 klyfta Äts ej

Morot 1.0 styck Äts ej

Tomater 4.0 styck 3%

Smör 60.0 gram 18%

Lagerblad 1.0 blad Äts ej

Timjan färsk 1.0 kvist Äts ej

Olivolja 2.0 msk 9%

Konjak/brandy 4.0 cl 3%

Torrt vitt vin (8%) 2.0 dl 6%

Chilipulver 0.5 tsk 0%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehörsalternativ:

Pain riche 1.0 styck 34%

Ris 0%

 

Kockskolan:

Så flamberas hummer > Äts ej

Så flamberar man > Äts ej

Så skållar man > Äts ej

Så kokas hummer > Äts ej

Platå (traktörpanna) > %

Om ā la armoricaine > %

Tillagning (1 tim 30 min )

Originalet använder levande hummer (se kommentar). Av praktiska skäl använder vi här färdigkokt hummer.

  1. Skala och finhacka lök och morot. Repa av timjanbladen från stjälken.
  2. Skålla tomaterna (se > Så skållar man). Halvera, ta ut innanmätet och finhacka fruktköttet. Alternativt kan man använda krossade tomater.
  3. Smält smör i panna och fräs lök, morot, lagerblad och timjan på svag värme i 15 minuter utan att svartbränna.
  4. Skala hummern på ett fat och samla upp utrinnande vätska som tillsätts i kastrullen. Lägg köttet åt sidan. Klipp skalet i stora bitar.
  5. Förbered eventuella tillbehör, till exempel koka ris.
  6. Hetta upp olja i platå (traktörpanna) eller stekkastrull och stek skalen runt om några minuter. Tillsätt konjak och flambera (läs mer > Så flamberas hummer).
  7. Sänk värmen och tillsätt de stekta grönsakerna. Tillsätt tomathacket, vin, chilipulver, lite salt och peppar. Låt sjuda på svag värme i 20 minuter.
  8. Lyft ur skalen och passera (sila) såsen. Värm upp såsen, med eller utan skal, tillsammans med hummerköttet. Servera. Bon appetit!
  9. Vill man vara spektakulär kan man flambera rätten en gång till inför gästerna (läs mer > flambera).

Kockens kommentar

Armoricaine = Amorikanska massivet, vilket är ett kustområdet i Bretagne (keltiska "amorique" = land vid vattnet). Rätten även kallat Homard Americaine (amerikansk hummer). Det senare namnet har sannolikt tillkommit på grund av ordförväxling. Rätten påstås ha skapats 1867 av restauratören Pierre Fraise på restaurang Peters i Paris. Enligt andra källor är dess skapare Edward  Nignon.

Originalet: Har man tillgång på levande hummer knivdödas den (läs mer > Så kokas hummer). Hummern halveras och skärs i bitar. Köttsaften sparas och tillsätts såsen. Hummerbitarna steks hastigt i olja på båda sidor. Fettet hälls bort och hummern flamberas i konjak. Därefter tillsätt vin, tomatpuré och kryddor som får koka en stund. Fortsatt tillagning enligt ovan. Fördelen med färsk hummer är att köttet blir saftigare och såsen smakrikare. Har man färdigkokt hummer får köttet inte kokas eller stekas längre stund för då blir det segt, utan tillsätts vid slutet av anrättningen. För originalrecept sök på nätet eller se film via länk på sida > Hummer (klicka på ingrediens).

Alternativ

Grillad hummer

Gratinerad hummer

Homard Thermidor

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Stekta, gratinerade skaldjur

Liknande recept som Homard ā l´armoricaine (Homard l´américaine - amerikansk hummer)