För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Meilleur du Chef

Homard Thermidor - gratinerad hummer

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Hummer rå

2.0 

styck

el. kokt hummer

 

 

Champinjoner färska

50.0 

gram

Emmentalerost 28%

50.0 

gram

 

Sås:

 

Vit grundsås hemlagad ¤

3.0 

dl

Hummerfond konc.

1.5 

tsk

Paprikapulver

1.0 

krm

Senap fransk osötad

2.0 

tsk

Schalottenlök

4.0 

st stora

Smör

50.0 

gram

Torrt vitt vin (8%)

2.0 

dl

Dragon färsk

1.0 

kvist

Fiskbuljong }

2.0 

dl

el. konc. fond + vatten }

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Baguette, bagett

1.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så gratineras hummer >

 

 

Så kokas hummer >

 

 

Chinois >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 140

Kcal / portion: 589

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2357 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 6%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 421 gram)

Ingredienser

Visa:

Hummer rå 2.0 styck 19%

el. kokt hummer 0%

Champinjoner färska 50.0 gram 1%

Emmentalerost 28% 50.0 gram 8%

 

Sås:

Vit grundsås hemlagad ¤ 3.0 dl 16%

Hummerfond konc. 1.5 tsk 1%

Paprikapulver 1.0 krm 0%

Senap fransk osötad 2.0 tsk 0%

Schalottenlök 4.0 st stora 5%

Smör 50.0 gram 15%

Torrt vitt vin (8%) 2.0 dl 6%

Dragon färsk 1.0 kvist 0%

Fiskbuljong } 2.0 dl 0%

el. konc. fond + vatten } 0%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Baguette, bagett 1.0 styck 29%

 

Kockskolan:

Så gratineras hummer > Äts ej

Så kokas hummer > Äts ej

Chinois > Äts ej

Tillagning (1 tim )

Originalreceptet anger levande humrar som halveras (knivdödas, läs mer > Så kokas hummer), kryddas med salt, peppar, paprikapulver och några klickar smör. Därefter ugnsgratineras de i 12 minuter. Vi utgår här i stället från färdigkokt hummer.

  1. Bechamel: Tillred béchamelsås (se recept via länk nedan). Såsen smaksätts i originalreceptet med sky från den gratinerade hummern. I stället kan man tillföra lite koncentrerad hummerfond och krydda lätt med lite paprikapulver. Passera såsen ordentligt genom en chinois eller sil. Smaksätt med osötad senap.
  2. Sås: Finhacka schalottenlök.
  3. Smält smör i en kastrull. Låt löken svettas en kort stund utan att brännas.
  4. Tillsätt vin, dragonkvist och fiskfond. Reducera (koka ner) till halv mängd.
  5. Vispa upp béchamelsåsen. Vispa ner den i dragonsåsen.
  6. Fyllning: Dela hummern på längden, se till att stjärt och sköld håller ihop. Knäck klorna. Ta bort magsäcken. Ta ur stjärtköttet och finhacka.
  7. Finhacka champinjoner och bryn dem hastigt i smör. Blanda väl med köttet. Smaka av med salt och peppar.
  8. Häll lite béchamelsås i hummerskalet. Fyll på med hummerblandning och sedan béchamelsås. Toppa med riven ost och några klickar smör.
  9. Gratinera i het ugn (250°C) i 5-10 minuter till fin yta. Akta så att inte ytan svartbränns. Servera genast.

Kockens kommentar

Receptet lär ha skapats av mästerkocken Auguste Escoffier på restaurang Maison Marie i Paris för att hedra premiären av pjäsen Thermidor på teatern Comédie Francaise. Thermidor var namnet på den elfte månaden i den Franska Republikens kalender som gällde i Frankrike åren 1793-1806. Namnet från franskans "thermal" härlett från grekiskans "thermos" vilket betyder varm eller het. Läs mer om Homard Thermidor och andra klassiska hummerrecept > klicka på ingrediens Hummer. Där finns också film som visar tillagning av receptet.

Originalreceptet är en hummer per portion, men med tanke på hur dyr hummer är (klicka på ingrediens hummer), tycker vi att en halv hummer fungerar som en lättare måltid eller som en lyxig förrätt. Använd gärna skalen att koka buljong och hummersoppa. Se recept via länk nedan > Koka hummerbuljong.

Varianter: I stället för béchamel föreslås ofta att champinjonerna gräddstuvas. Vanligt är också att riven ost blandas med ströbröd som strös över anrättningen. Många recept smaksätter också med citronjuice och konjak, men detta tillhör inte originalet.

Alternativ

Béchamel

Koka hummerbuljong

Gratinerad hummer

Grillad hummer

Lobster Newburg

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Stekta, gratinerade skaldjur

Liknande recept som Homard Thermidor - gratinerad hummer