Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 305

Kcal / portion: 900

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3599 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 24%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Fyllning:
Hummer med skal kokt 1.0 styck 6%
Smör 2.0 msk 5%
Sherry (torr) 2.0 msk 1%
Konjak/brandy 4.0 msk 3%
Vispgrädde 3.5 dl 35%
Äggula 2.0 styck 3%
Kajennpepparpulver 1.0 krm 0%
Muskot riven 1.0 krm 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Deg:
Smördeg 400.0 gram 44%
Ägg 1.0 styck 2%
Mjölk el. vatten 1.0 msk 0%
Bakplåtspapper Äts ej
Kockskolan:
Om krustader > Äts ej
Om vol-au-vent > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 45 min )
Se film, klicka på "Food Wishes" under bilden ovan. Fyllningen bör tillredas i förväg och sedan värmas upp inför fyllning av vol-au-vent. Detta för att inte brödbägarna skall mjukna och falla ihop. Tillredning av vol-au-vent, se recept > Hembakad vol-au-vent.
- Fyllning: Rensa hummern på kött och skär i små bitar. Köttsaft från hummern får gärna följa med i såsen. I filmen tillreds färska hummerstjärtar, men färdigkokt hummer går lika bra.
- Smält smör i kastrull, tillsätt sherry och konjak och eventuell köttsaft. Låt koka någon minut. Sänk till medelvärme.
- Vispa samman grädde med äggulor och krydda med kajennpeppar och riven muskot.
- Tillsätt grädden i pannan och låt sjuda på svag värme i 10 minuter under omrörning, tills såsen tjocknat något (fäster på baksidan av en sked). Smaka av med salt. Ställ åt sidan.
- Bouchée: Baka små vol-au-vent enligt recept > Hembakad vol-au-vent (bouchées). Det tar cirka 45 minuter. Kalla koppar kan värmas upp i ugn 180°C i 5 minuter. Kan också serveras i krustader som kan köpas i butik eller på rostad brödbit.
- Servera: Tillsätt hummerbitarna i gräddsåsen och värm på tills köttet blivit varmt, men inte längre för då blir de sega. Garnera gärna med hackad persilja eller annan bladkrydda. Fyll brödkopparna som helst skall vara nybakade. Lägg på locket. Servera.
Kockens kommentar
Rätten tillkom 1876 då sjökaptenen Ben Wenberg presenterade receptet för ägaren av restaurang Delmonico i New York. Restaurangägaren satte upp rätten på menyn som Lobster ā la Wenberg. Detta ogillade sjökapten och rätten togs bort från matsedeln, men återuppstod senare under namnet Newberg vars tre första bokstäver New är ett anagram av Wen.Vol-au-vent (fr. flyga i luften): I Frankrike skiljer man på vol-au-vent som är 15-20 centimeter breda och på "bochées" som är 6-8 cm (detta recept). En bouchée serveras som förrätt, aptitretare, drinktilltugg. Namnet vol-au-vent skapat av mästerkocken Caręme som ville skapa ett luftigt bröd. Läs mer > Om vol-au-vent.
Alternativ
Fler recept inom Krustader, vol-au-vents ¤
Liknande recept som Lobster Newburg, hummerfylld vol-au-vent
-
Klassiska friterade krustadskal av frityrsmet
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hembakad vol-au-vent (bouchées)
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bouchée ā la Reine, drottningens vol-au-vent
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lobster Newburg, hummerfylld vol-au-vent
Tid: 30 min (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Krustader med kräftskagen (plockmat)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Krustader med kycklingleversauté (plockmat)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Prästost, löjrom och ägg i pajskal
Tid: 3 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Peter Jelksäter, Kocklandslaget
-
Krustader med njursauté (plockmat)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxkrustader med avokadokräm
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Krustader med kräftskagen
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan