Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 381

Kcal / portion: 203

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2435 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 30%
Kolhydrater: 24%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vetemjöl 3.3 dl 29%
Vatten 3.0 dl 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Strösocker 2.0 tsk 2%
Äggula 2.0 styck 4%
Smör 1.5 msk 6%
Fettupptag vid stekning 200.0 gram 60%
Tillbehör:
Frityrolja till fritering Äts ej
Fritös > Äts ej
Krustadjärn > Äts ej
Stekpincett > Äts ej
Steknål > Äts ej
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Om krustader > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 1 tim )
Gör en för stor sats smet, se kommentar nedan.- Smält smör. Rör ihop alla ingredienser till en klumpfri, tjockflytande smet. Låt stå och dra i 30-60 minuter.
- Häll över i en tekopp eller passande skål för att doppa krustadjärnet i.
- Ställ fram ett fat med hushållspapper för att ställa de färdiga krustaderna på.
- Hetta upp oljan till 180°C.
- Lägg krustadjärnet i den heta oljan några minuter. Doppa krustadjärnet i smeten och håll kvar några sekunder så att smeten bygger på och blir lite tjockare. Sänk ner järnet sedan i oljan. Fritera tills gyllengul.
- Använd stekpincett/stektång och/eller en steknål för att peta loss krustaden från järnet. Ställ dem uppochned. Den första krustaden blir kanske inte så bra, men sedan går det lättare.
- Upprepa proceduren.
- Låt krustaderna svalna helt och förvara dem torrt och svalt i lufttät burk. De håller i ett par veckor.
Kockens kommentar
Gör en för stor sats smet, minst dubbelt upp, eftersom mängden blir för liten att doppa järnet i efter ett tag. Vad som anges i receptet är den mängd som konsumeras. Tänk på att frityrolja är farligt het och det finns en brandrisk i sammanhanget. Bäst är att använda en fritös. Läs mer > Så friterar man.Det finns färdiglagade krustader att köpa, men de varken smakar särskilt gott eller fungerar speciellt väl. Med fuktiga ingredienser mjuknar dessa snabbt, vilket inte hemlagade gör. Hemlagade blir krispiga och smakrika. Läs mer om krustader > Om krustader.
Fler recept inom Krustader, vol-au-vents ¤
Liknande recept som Klassiska friterade krustadskal av frityrsmet
-
Klassiska friterade krustadskal av frityrsmet
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hembakad vol-au-vent (bouchées)
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bouchée ā la Reine, drottningens vol-au-vent
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lobster Newburg, hummerfylld vol-au-vent
Tid: 30 min (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Krustader med kräftskagen (plockmat)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Krustader med kycklingleversauté (plockmat)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Prästost, löjrom och ägg i pajskal
Tid: 3 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Peter Jelksäter, Kocklandslaget
-
Krustader med njursauté (plockmat)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxkrustader med avokadokräm
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Krustader med kräftskagen
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan