Lobster Newburg, hummerfylld vol-au-vent

Foto: Film: Food Wishes, lobster newburg

Lobster Newburg, hummerfylld vol-au-vent

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Fyllning:

 

Hummer med skal kokt

1.0 

styck

Smör

2.0 

msk

Sherry (torr)

2.0 

msk

Konjak/brandy

4.0 

msk

Vispgrädde

3.5 

dl

Äggula

2.0 

styck

Kajennpepparpulver

1.0 

krm

Muskot riven

1.0 

krm

Salt

1.0 

tsk

Bladkryddor finhackad

 

 

 

Deg:

 

Smördeg

400.0 

gram

Ägg

1.0 

styck

Mjölk el. vatten

1.0 

msk

Bakplåtspapper

 

 

 

Kockskolan:

 

Om krustader >

 

 

Om vol-au-vent >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 305

Kcal / portion: 900

GBR (GI) / port: 4

Recept: 3599 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 24%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 295 gram)

Ingredienser

Visa:
Fyllning:

Hummer med skal kokt 1.0 styck 6%

Smör 2.0 msk 5%

Sherry (torr) 2.0 msk 1%

Konjak/brandy 4.0 msk 3%

Vispgrädde 3.5 dl 35%

Äggula 2.0 styck 3%

Kajennpepparpulver 1.0 krm 0%

Muskot riven 1.0 krm 0%

Salt 1.0 tsk 0%

Bladkryddor finhackad 0%

 

Deg:

Smördeg 400.0 gram 44%

Ägg 1.0 styck 2%

Mjölk el. vatten 1.0 msk 0%

Bakplåtspapper Äts ej

 

Kockskolan:

Om krustader > Äts ej

Om vol-au-vent > Äts ej

Tillagning (30 min + 45 min )

Se film, klicka på "Food Wishes" under bilden ovan. Fyllningen bör tillredas i förväg och sedan värmas upp inför fyllning av vol-au-vent. Detta för att inte brödbägarna skall mjukna och falla ihop. Tillredning av vol-au-vent, se recept > Hembakad vol-au-vent.

  1. Fyllning: Rensa hummern på kött och skär i små bitar. Köttsaft från hummern får gärna följa med i såsen. I filmen tillreds färska hummerstjärtar, men färdigkokt hummer går lika bra.
  2. Smält smör i kastrull, tillsätt sherry och konjak och eventuell köttsaft. Låt koka någon minut. Sänk till medelvärme.
  3. Vispa samman grädde med äggulor och krydda med kajennpeppar och riven muskot.
  4. Tillsätt grädden i pannan och låt sjuda på svag värme i 10 minuter under omrörning, tills såsen tjocknat något (fäster på baksidan av en sked). Smaka av med salt. Ställ åt sidan.
  5. Bouchée: Baka små vol-au-vent enligt recept > Hembakad vol-au-vent (bouchées). Det tar cirka 45 minuter. Kalla koppar kan värmas upp i ugn 180°C i 5 minuter. Kan också serveras i krustader som kan köpas i butik eller på rostad brödbit.
  6. Servera: Tillsätt hummerbitarna i gräddsåsen och värm på tills köttet blivit varmt, men inte längre för då blir de sega. Garnera gärna med hackad persilja eller annan bladkrydda. Fyll brödkopparna som helst skall vara nybakade. Lägg på locket.  Servera.

Kockens kommentar

Rätten tillkom 1876 då sjökaptenen Ben Wenberg presenterade receptet för ägaren av restaurang Delmonico i New York. Restaurangägaren satte upp rätten på menyn som Lobster ā la Wenberg. Detta ogillade sjökapten och rätten togs bort från matsedeln, men återuppstod senare under namnet Newberg vars tre första bokstäver New är ett anagram av Wen.

Vol-au-vent (fr. flyga i luften): I Frankrike skiljer man på vol-au-vent som är 15-20 centimeter breda och på "bochées" som är 6-8 cm (detta recept). En bouchée serveras som förrätt, aptitretare, drinktilltugg. Namnet vol-au-vent skapat av mästerkocken Caręme som ville skapa ett luftigt bröd. Läs mer > Om vol-au-vent.

Alternativ

Hembakad vol-au-vent

Hemlagade krustader

Bouchée ā la Rein

Puits d´amout, en snuskig bakelse

Fler recept inom Krustader, vol-au-vents ¤

Liknande recept som Lobster Newburg, hummerfylld vol-au-vent