Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 243

Kcal / portion: 446

GBR (GI) / port: 2
Recept: 4463 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 17%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Pajskal
Vetemjöl 250.0 gram 20%
Smör normalsaltat 125.0 gram 20%
Vatten 1.2 dl 0%
Äggula 2.0 styck 2%
Salt 1.0 tsk 0%
Strösocker 1.0 tsk 0%
Alternativ:
Krustadskal små 10.0 styck Äts ej
Ostkräm
Grädde 2.0 dl 16%
Präst hårdost 31% 200.0 gram 17%
Västervikssenap (sötstark) 1.5 msk 1%
Övrigt
Löjrom saltad 200.0 gram 6%
Ägg 10.0 styck 14%
Rödlök 1.0 st liten 1%
Gräslök 1.0 kruka 0%
Dill 1.0 knippe 0%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 1%
Tillbehör:
Pajform (~10 cm bred) 10.0 styck Äts ej
Kockskolan:
Så lagas matpajer > Äts ej
Om krustader > Äts ej
Kock: Peter Jelksäter, Kocklandslaget
Uppdragsgivare: Altia
Tillagning (3 tim + 24 tim )
Pajskal och ostkräm kan tillagas dagen innan festen. Frysen löjrom tinas två dagar i förväg.
- Pajskal: Blanda samtliga ingredienser i en matberedare med krok tills den är homogen. Låt vila i kylskåp täckt med plast i minst 2 timmar.
- Sätt ugnen på 165°C.
- Tag ut degen i god tid och kavla ut tunt. Fodra formar och kantskär. Baka av skalen under press av varandra i ugn cirka 20 minuter, eller tills de får en gyllenbrun färg. För exaktare kanter: Tag ut ur ugnen efter 10 minuter och kantskär igen. Baka sedan färdigt.
- Ostkräm: Riv ost. Koka upp grädde och tillsätt osten. Mixa helt slät. Blanda i senap. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt svalna.
- Garnering: Skira bort vitan på ägg och spar gulorna hela. Tvätta och torka citron noga. Hacka röd- och gräslök fint. Plocka dill och blanda med rivet, hackat citronskal (från ŧ av citronen). Skär resterande av citronen i klyftor.
- Före servering: Spritsa en ring med ostkrämen i botten av pajskalen. Lägg i lite lökhack, en äggula och en klick löjrom. Avsluta med resterande löken, salt och svartpeppar från kvarn.
Kockens kommentar
Pajskalet skall helst vara krispigt och bör tillagas på proffsets vis. Tillagningstid 45 minuter plus minst 1,5 timmars extra vilotid. Se recept via länk nedan. Läs mer > Så lagas matpajer.Om löjrommen är frusen, se till att den tinar långsamt i kyl två dagar innan festen. "Torka" rommen och låt eventuell vätska rinna av genom att hälla den i en sil när den är tinad. Låt stå så över natten.
Alternativ
Fler recept inom Krustader, vol-au-vents ¤
Liknande recept som Prästost, löjrom och ägg i pajskal
-
Klassiska friterade krustadskal av frityrsmet
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hembakad vol-au-vent (bouchées)
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bouchée ā la Reine, drottningens vol-au-vent
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lobster Newburg, hummerfylld vol-au-vent
Tid: 30 min (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Krustader med kräftskagen (plockmat)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Krustader med kycklingleversauté (plockmat)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Prästost, löjrom och ägg i pajskal
Tid: 3 tim (+ 24 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Peter Jelksäter, Kocklandslaget
-
Krustader med njursauté (plockmat)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxkrustader med avokadokräm
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Krustader med kräftskagen
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan