Grupper inom
                Svenska hårdostar (}):
              
              
        
      
        
      
        
      
    
    
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
        
              
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
        
              
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
          
              
          
        
        
      
    
      
        
        
              
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            Första gången som Prästost omnämndes var i den stockholmska dagstidningen Dagligt Allehanda 1771. Speciellt intressant är att den där omtalas som ”Smålands- eller så kallad prästost”. Medan ”vanlig” ost gjordes av skummjölk tillverkades prästostarna på 1700-talet för det mesta av oskummad mjölk. Ibland förstärkte man smaken ytterligare med grädde, brännvin, konjak, kummin, kryddnejlikor och kanel. 
Ursprung: Sverige, från prästgårdar på 1700-talet. 
Osttyp: Grynpipig, cylindrisk hårdost, 12-15 kg, komjölk.
Ytskikt: Vax.
Snittyta: Ljusgul-gul, oregelbundna pipor, rundade finns.
Konsistens: Halvhård, jämnt smältbar, skivbar.
Smak: Stark, aromatisk, fyllig, något besk.
Lagring: Minst fyra månader.
Fetthalt: 31-35%. Lätt: 17%.
Förvaring: Högst +10°C, kan frysförvaras i max 3 mån.
Kommentar: Först omnämnd som prästost 1771 i tidningen Dagligt allehanda. Namnet härstammar från att bönderna i gamla tider betalade sitt "tionde" till prästen.
Recept med Präst ®
Det finns 12 recept med Präst ®
- 
                
                    OstbrickaTid: 5 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Grönsaksfrittata med morotsaioliTid: 40 min (+ 20 min) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Broccolifrittata med prästost och rödlökTid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Risotto med kantareller och skinkaTid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Sotad oxfilé med prästostcreme på grovt bröd (plockmat)Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Senapsstekt tuppbröstfiléTid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Prästost, löjrom och ägg i pajskalTid: 3 tim (+ 24 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Peter Jelksäter, Kocklandslaget 
- 
                
                    Oxfilé surpris med rödvinssåsTid: 1 tim 15 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Brynta sommarkantareller med lagrad prästost, torkade lingon och pepparrotTid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Johannes Persson 
- 
                
                    Oxfilécarpaccio med syltade kantareller och prästostTid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
 
  
              
  
    
               Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                