Engelsk översättning 1. uncooked pressed cheese 2. cooked pressed cheese

Fransk översättning fromage ā pâte pressée 1. fromage ā pâte pressée non cuite P.P.N.C. 2. fromage ā pâte pressée cuit P.P.C.

Italiensk översättning 1. crudo formaggi pressati 2. formaggio pressato cotto

Tysk översättning 1. ungekocht gepresste Käse 2. gekocht gekockte gepresste Käse

Spansk översättning 1. Queso de pasta prensada no cocida 2. Queso de pasta prensada cocida

I Frankrike används begreppet "fromage ā pâte pressée" om hårdost, det vill säga "pressad ostmassa" vilket är ett bättre beskrivande namn eftersom inte alla "hårdostar" är riktigt hårda. Franska "hårdostar" är ofta lite halvmjuka. Fransosen skiljer dessutom på

  1. Pâte pressée non cuite, P.P.N.C. (pressad ej upphettad ostmassa).
  2. Pâte pressée cuite P.P.C. (pressad, upphettad ostmassa).

AOC-ostar: Det finns 14 stycken franska hårdostar som är AOC-klassade (Appellation d´Origine Controlée). Läs mer > Franska AOC-ostar. Se respektive i högerkolumnen.


SÅ ANVÄNDS FRANSKA HÅRDOSTAR


Fasta ostar används som smörgåspålägg, i matlagning, eller som dessertost. Till dessa rekommenderas ofta ett torrt vitt vin gärna från samma trakt som osten. Läs mer > Så används ost.

Läs mer

Franska AOC-ostar

Om hårdostar

Så används ost }