Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 355

Kcal / portion: 444

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3549 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 20%
Fett: 30%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Hårdost 200.0 gram 20%
Kittost 200.0 gram 20%
Getost (chèvre) 150.0 gram 15%
Färskost 100.0 gram 8%
Vitmögelost 200.0 gram 19%
Grönmögelost 150.0 gram 18%
Tillbehörsalternativ:
Vindruvor 0%
Päron färsk 0%
Hjortronsylt 0%
Portvin 0%
Rött vin 0%
Kockskolan:
Så används ost > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (5 min )
- Välj minst 3 olika ostsorter, både hårda och mjuka. Välj ost med kraftigare smak än huvudrätten. Någon mögelost, get-fårost, färskost, hårdost, kittost.
- 250 gram per person är lagom om enbart ost och vin serveras som mellanmål. Efter maten cirka 125 gram.
- Rumstempererad ost ger bästa smakupplevelser. Ta dock inte bort emballage förrän osten skall serveras. Paraffin/vax hyvlas bort före servering.
- Välj neutrala tilltugg som inte konkurrerar i smak. Neutrala kex, vitt bröd, milda frukter och grönsaker. Till smakrika ostar som cheddar passar söta tillbehör som en kompakt mango chutney eller fikonmarmelad.
- Ät i smakordning, milda ostar först, avsluta med starka.
Kockens kommentar
Fransmännen äter vanligen ost utan tillbehör, med undantag för vitt bröd (baguette). Vindruvor är tveksamt om rött vin serveras till osten. Gelé och senap är lite udda tillbehör, som ger en extra smakupplevelse.
Passar till
Fler recept inom Ostefterrätter
Liknande recept som Ostbricka
-
Äggost från Bohuslän (efterrätt)
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Kalvdans (efterrätt)
Tid: 35 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Färskosttårta på 3 ingredienser
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Cheddarflarn med pinjenötter
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Camembertgratinerade plommon (ostefterrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pepparkaka med mögelost och glögg
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ostbollar rullade i pepparkaka
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pepparkaksbollar med mögelost
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ost- och pepparkaksstubbe (ostefterrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Markus Aujalay
-
Kvibille och pumpernickel med glöggelé
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan