Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Hårdost

200.0 

gram

t.ex. Präst el. Grevé

 

 

Kittost

200.0 

gram

t.ex. Gruyère

 

 

Getost (chèvre)

150.0 

gram

Färskost

100.0 

gram

Vitmögelost

200.0 

gram

Grönmögelost

150.0 

gram

 

Tillbehörsalternativ:

 

Vindruvor

 

 

Ostkex färdig

 

 

Päron färsk

 

 

Mango chutney }

 

 

Gelé till ost

 

 

Hjortronsylt

 

 

Senap sötstark

 

 

Portvin

 

 

Rött vin

 

 

 

Kockskolan:

 

Så används ost >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 355

Kcal / portion: 444

GBR (GI) / port: 0

Recept: 3549 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 20%

Fett: 30%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 125 gram)

Ingredienser

Visa:

Hårdost 200.0 gram 20%

t.ex. Präst el. Grevé 0%

Kittost 200.0 gram 20%

t.ex. Gruyère 0%

Getost (chèvre) 150.0 gram 15%

Färskost 100.0 gram 8%

Vitmögelost 200.0 gram 19%

Grönmögelost 150.0 gram 18%

 

Tillbehörsalternativ:

Vindruvor 0%

Ostkex färdig %

Päron färsk 0%

Mango chutney } 0%

Gelé till ost 0%

Hjortronsylt 0%

Senap sötstark 0%

Portvin 0%

Rött vin 0%

 

Kockskolan:

Så används ost > Äts ej

Tillagning (5 min )

  1. Välj minst 3 olika ostsorter, både hårda och mjuka. Välj ost med kraftigare smak än huvudrätten. Någon mögelost, get-fårost, färskost, hårdost, kittost.
  2. 250 gram per person är lagom om enbart ost och vin serveras som mellanmål. Efter maten cirka 125 gram.
  3. Rumstempererad ost ger bästa smakupplevelser. Ta dock inte bort emballage förrän osten skall serveras. Paraffin/vax hyvlas bort före servering.
  4. Välj neutrala tilltugg som inte konkurrerar i smak. Neutrala kex, vitt bröd, milda frukter och grönsaker. Till smakrika ostar som cheddar passar söta tillbehör som en kompakt mango chutney eller fikonmarmelad.
  5. Ät i smakordning, milda ostar först, avsluta med starka.

Kockens kommentar

Fransmännen äter vanligen ost utan tillbehör, med undantag för vitt bröd (baguette). Vindruvor är tveksamt om rött vin serveras till osten. Gelé och senap är lite udda tillbehör, som ger en extra smakupplevelse.

Passar till

Major Grey´s chutney

Fler recept inom Ostefterrätter

Liknande recept som Ostbricka