Äggost från Bohuslän (efterrätt)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Äggost från Bohuslän (efterrätt)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 12

Ägg

8.0 

styck

Standardmjölk (röd)

3.0 

liter

Grädde

5.0 

dl

Gräddfil

5.0 

dl

Strösocker

1.0 

dl

Vasslereduktion

-2.0 

dl

 

Tillbehör:

 

Hallonsylt

4.0 

dl

Björnbärssylt

 

 

 

Kockskolan:

 

Om färskost >

 

 

Äggostform >

 

 

Landskapsrätter >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

Om kärnmjölk, vassle >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 133

Kcal / portion: 514

GBR (GI) / port: 3

Recept: 6164 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 8%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 385 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 8.0 styck 8%

Standardmjölk (röd) 3.0 liter 29%

Grädde 5.0 dl 29%

Gräddfil 5.0 dl 11%

Strösocker 1.0 dl 6%

Vasslereduktion -2.0 dl Äts ej

 

Tillbehör:

Hallonsylt 4.0 dl 14%

Björnbärssylt 0%

 

Kockskolan:

Om färskost > Äts ej

Äggostform > Äts ej

Landskapsrätter > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

Om kärnmjölk, vassle > Äts ej

Kock: Sofia

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (30 min + 2 tim )

  1. Blanda alla ingredienser i en stor kastrull. Låt blandningen sjuda på medellåg värme i 10-15 minuter. Den får absolut inte koka, då blir den torr. Därför måste man passa äggosten noga.
  2. Stäng av värmen när blandningen skär sig (koagulerar). Låt kastrullen stå kvar på plattan cirka 5 minuter, tills det har klumpat ihop sig till en massa. Tar man av den för tidigt blir äggosten för lös.
  3. Tag upp äggostmassan ur vasslen (spadet) med en hålslev eller häll över i en finmaskig sil.
  4. Forma: Äggost tillreds bäst i äggostformar med små hål i botten för att vasslen ska kunna sippra ut och ger vackert mönster (se > Äggostform). Varva några lager äggostmassa och socker i en äggostform på en tallrik. Låt stå i kylen minst 2 timmar.
  5. Servera med hallon eller björnbärssylt.

Kockens kommentar

Äggost är en slags färskost med anor från Bohuslän (läs mer > Om färskost). Äggosten kan utan tillsatt socker serveras som maträtt till exempel på buffé­bordet. Passar då utmärkt till rökt lax. Ursprungligen hade man inlagd sill till, vilket även förekommer nuförtiden. Äggost har av ICA Buffé utsetts till Bohusläns landskapsrätt (läs mer > Svenska landskapsrätter).

Vattenreduktion = borttagen vassle som är mer näringsrik än vatten. Läs mer, klicka på > Vasslereduktion. Läs om vassle, klicka på > Om kärnmjölk, vassle.

Alternativ

Hemmagjord hallonsylt

Hemmagjord björnbärssylt

Kalvdans

Färskosttårta

Körsbärssås till kött eller dessert

Fler recept inom Ostefterrätter

Liknande recept som Äggost från Bohuslän (efterrätt)