Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 179

Kcal / portion: 211

GBR (GI) / port: 12
Recept: 2534 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 41%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Björnbär färska 1.0 kilo 17%
eller dl cirka 10.0 dl %
Strösocker 5.5 dl 83%
Tillval:
Natriumbensoat 1.0 krm %
Kockskolan:
Om sylt > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
Björnbär är ett så kallat blött bär (läs mer > Om sylt), som kokas utan vatten. För detaljerad beskrivning se recept > Grundrecept sylt av blöta bär.
- Rensa och rengör färska bär i balja med vatten. Blanda/skikta bär och socker i en kastrull. Låt gärna stå svalt en timme eller så för att "safta sig".
- Koka: Ställ kastrullen på plattan och värm upp sakta tills bären ligger i lag (sås). Låt sedan småkoka 10-15 minuter på låg värme. Rör inte om i sylten utan rucka på kastrullen några gånger.
- Skumma: Tag bort skum med hålslev. Skum kan ge upphov till jäsning. Läs mer > Så skummar man.
- För längre hållbarhet: Lös konserveringsmedel i lite het sylt och rör ner detta i kastrullen.
- För fastare sylt: Tillsätt pektin enligt anvisning på förpackningen.
- Häll upp varm sylt i väl rengjorda burkar upp till kanten. Burkar med skruvlock vänds upp och ner. Då fäster locken tätt och fint.
- Sylten passar bra att servera till efterrätter och pannkakor.
Kockens kommentar
För hållbarhet i några månader utan tillsats av konserveringsmedel måste sockerhalten utgöra minst 1/3-del av vikten bär inklusive tillsatt vatten. För längre hållbarhet behövs högre andel socker och konserveringsmedel (läs mer > klicka på ingrediens). Pektinsocker som innehåller konserveringsmedel är hållbar 6-9 månader vid sockerandel 33% (med 50% = 1 år+). Läs mer > Om sylt.
Tillsatt | Sockermängd | (minst) | Vikt- | ||
Normtal | vatten/kg | g/kg bär | dl/L bär | dl/kg bär | andel |
Blöta bär *) | 0 dl | 500 g | 2,5 dl | 5,5 dl | 33% |
Fasta bär *) | 2 dl | 600 g | 3,5 dl | 6,5 dl | 33% |
*) Blöta bär (färska lätt omogna) väger cirka 500 g/L (hallon, jordgubbar, björnbär, boysen, åkerbär, hjortron, blåhallon, körsbär).
**) Fasta bär (färska lätt omogna) väger cirka 600 g/L (lingon, blåbär, havtorn, krusbär, slånbär, vinbär, även smultron).
Referensrecept
Fler recept inom Sylt ¤
Liknande recept som Björnbärssylt
-
Grundrecept sylt av blöta bär - Hallonsylt, jordgubbssylt, björnbärssylt m.fl.
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Grundrecept sylt av fasta bär - Blåbärssylt, krusbärssylt, vinbärssylt m.fl.
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kokt lingonsylt
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rårörda lingon, krösamos
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Drottningsylt med en touch av lime
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hallon- och vinbärssylt
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Björnbärssylt
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Tranbärssylt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Rårörda tranbär
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Cranberry sauce, tranbärssylt
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan