 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Gruyère
(Gruyère de Comté, Schweizisk kittost av komjölk, Schweizisk AOP-ost)
                Grupper inom
                Övriga kittostar:
              
              
        
      
    
    
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
          
              
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            - Osttyp: Kittost av opastöriserad komjölk.
- Ursprung: Gruyère, Schweiz. Gruyère de Comté = Frankrike. Båda är ursprungsskyddade av EU.
- Tillverkning: Se film på hemsida Schweizerkäse (länk nedan).
- Form: Rundplatt. Vikt 25-40 kg.
- Användning: Används i matlagning och som dessertost.
- Passande dryck: Baujolais nouveax.
- Ytskikt: Rödbrun kornig kittskorpa.
- Snittyta: Rundpipig, vanligen med ett begränsat antal små pipor.
- Konsistens: Fast, aningen mjukare än Emmentaler.
- Smak: Kraftigt nötaktig med inslag av stalldoft och honung.
- Lagring: 5-12 månader.
- Fetthalt: Helfet, 28%.
- Förvaring: Högst 10°C.
- Kommentar: Tillverkas numera även i Frankrike men kallas då Gruyère de Comté. Förekommer i flera varianter: mild, syrlig, medium, mogen eller surchoix ("utvald").
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12
Läs mer
Recept med Gruyère
Det finns 6 recept med Gruyère
- 
                
                    OstbrickaTid: 5 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Sauce Mornay, klassisk gratängsåsSvarighet: Lätt, Receptgivare: Larousse Gastronomique 
- 
                
                    Ägg i bästa form med kantareller - Oeuf en cocotte i ugnTid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Chou fleur Mornay, gratinerad blomkål i MornaysåsTid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Chou fleur à la polynaise, klassisk fransk blomkålsrätt eller gratängTid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Schnitzel Cordon Bleu, Schweizerschnitzel med röstiTid: 45 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                