Ägg i bästa form med kantareller - Oeuf en cocotte i ugn

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ägg i bästa form med kantareller - Oeuf en cocotte i ugn

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Ägg

4.0 

styck

Kantareller färska

200.0 

gram

Purjolök

100.0 

gram

Hårdost

100.0 

gram

t.ex. Gruyère

 

 

Vispgrädde

3.0 

dl

Matfett (smör)

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Så steks ägg, omelett >

 

 

Så kokas ägg >

 

 

Om grytor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 244

Kcal / portion: 450

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1801 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 22%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 185 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 4.0 styck 14%

Kantareller färska 200.0 gram 2%

Purjolök 100.0 gram 1%

Hårdost 100.0 gram 20%

t.ex. Gruyère 0%

Vispgrädde 3.0 dl 60%

Matfett (smör) 0%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Så steks ägg, omelett > Äts ej

Så kokas ägg > Äts ej

Om grytor > Äts ej

Tillagning (40 min )

  1. Sätt ugnen på 100-125°C.  Sätt in en ugnsplåt.
  2. Skär svampen i små bitar. Skär purjolök i tunna skivor. Riv eller skiva hårdost. Smöra in små runda ungssäkra formar.
  3. Stek svampen utan matfett i panna på medelvärme tills all vätska försvunnit. Tillsätt matfett och höj värmen något. Tillsätt purjolöken och stek några minuter.
  4. Häll lite grädde i botten på formarna, sedan svamp och purjo. Lägg på ost och knäck ett ägg ovanpå. Fyll på med grädde. Salta och peppra lätt.
  5. Sätt in formarna i ugnen på den varma plåten i 15-18 minuter om gulan önskas rinnig och i 20-25 min för hård gula.

Kockens kommentar

Oeuf en cocotte = "ägg i gryta". Cocotte är vanligtvis en stor gryta, men i detta fall avses en liten ugnsfast portionsform (läs mer > Om grytor). Vanligtvis ställs formarna i vattenbad och inte direkt i ugnen. Detta för att inte bränna för hårt i botten. Läs mer > Så kokas ägg. Se recept via länk nedan.

Alternativ

Oeuf en cocotte naturel, kokt ägg i form

Oeuf en cocotte med smak, ägg i form - grundrecept

Fler recept inom Kokt ägg, stekt ägg, frukostägg

Liknande recept som Ägg i bästa form med kantareller - Oeuf en cocotte i ugn