Koka ägg - grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Koka ägg - grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Ägg

4.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så kokas ägg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 137

Kcal / portion: 72

GBR (GI) / port: 0

Recept: 289 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 10%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 53 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 4.0 styck 87%

 

Kockskolan:

Så kokas ägg > Äts ej

Tillagning (10 min )

  1. Hönsägg i kallt vatten
    Häll på vatten så att det täcker äggen. Koka upp och sänk så att vattnet sjuder. Ta tid från det att vattnet sjuder.

    Löskokt:
     3 minuter.
    Mjukt: 5 minuter.
    Hård: 8-10 minuter. Spola i kallt vatten.

    Heston Blumenthals (se dito) sätt att koka det perfekta mjukkokta ägget: Lägg ägget i kallt vatten. Koka upp. Ta av kastrullen från plattan. Låt stå i 10 minuter.
  2. Hönsägg i sjudande vatten
    Koka upp vatten, lägg i ägg med sked. Sänk värmen så att vattnet sjuder. (Häftig kokning gör att ägg lättare spricker och att vitan blir hård och seg).

    Löskokt
    : 6 minuter.
    Mjukkokt: 8 minuter.
    Hårdkokt: 10-12 minuter. Spola i kallt vatten.

  3. Pocherade ägg
    Ägg kan också kokas utan skal, dvs poceras. Se separat recept, länk i högerkolumnen.

  4. Mjukkokta andra ägg:
    Vaktelägg 3 minuter.
    > se Koka vaktelägg.
    Ankägg 10 minuter.
    Gåsägg  12 minuter.
    Kalkonägg 11 minuter.
    Strutsägg 45 minuter.

Kockens kommentar

Kalla ägg spricker lättare än rumstempe­rerade. Purfärska ägg är svårare att skala, men lämpliga att pochera. Låt hårdkokta ägg vila en stund i kallt vatten. Stick ett litet hål i ägget med en äggpickare innan iläggning, så spricker de sällan.

JÄMFÖR

Koka vaktelägg

Pocherade (förlorade) ägg

Fler recept inom Kokt ägg, stekt ägg, frukostägg

Liknande recept som Koka ägg - grundrecept