För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Koka ägg - grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Ägg

4.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så kokas ägg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 137

Kcal / portion: 72

GBR (GI) / port: 0

Recept: 289 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 10%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 53 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 4.0 styck 100%

 

Kockskolan:

Så kokas ägg > Äts ej

Tillagning (10 min )

  1. Hönsägg i kallt vatten
    Häll på vatten så att det täcker äggen. Koka upp och sänk så att vattnet sjuder. Ta tid från det att vattnet sjuder.

    Löskokt:
     3 minuter.
    Mjukt: 5 minuter.
    Hård: 8-10 minuter. Spola i kallt vatten.

    Heston Blumenthals (se dito) sätt att koka det perfekta mjukkokta ägget: Lägg ägget i kallt vatten. Koka upp. Ta av kastrullen från plattan. Låt stå i 10 minuter.
  2. Hönsägg i sjudande vatten
    Koka upp vatten, lägg i ägg med sked. Sänk värmen så att vattnet sjuder. (Häftig kokning gör att ägg lättare spricker och att vitan blir hård och seg).

    Löskokt
    : 6 minuter.
    Mjukkokt: 8 minuter.
    Hårdkokt: 10-12 minuter. Spola i kallt vatten.

  3. Pocherade ägg
    Ägg kan också kokas utan skal, dvs poceras. Se separat recept, länk i högerkolumnen.

  4. Mjukkokta andra ägg:
    Vaktelägg 3 minuter.
    > se Koka vaktelägg.
    Ankägg 10 minuter.
    Gåsägg  12 minuter.
    Kalkonägg 11 minuter.
    Strutsägg 45 minuter.

Kockens kommentar

Kalla ägg spricker lättare än rumstempe­rerade. Purfärska ägg är svårare att skala, men lämpliga att pochera. Låt hårdkokta ägg vila en stund i kallt vatten. Stick ett litet hål i ägget med en äggpickare innan iläggning, så spricker de sällan.

JÄMFÖR

Koka vaktelägg

Pocherade (förlorade) ägg

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Kokt ägg, stekt ägg, frukostägg

Liknande recept som Koka ägg - grundrecept