Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 137

Kcal / portion: 72

GBR (GI) / port: 0
Recept: 289 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 10%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Ägg 4.0 styck 87%
Kockskolan:
Så kokas ägg > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (10 min )
- Hönsägg i kallt vatten
Häll på vatten så att det täcker äggen. Koka upp och sänk så att vattnet sjuder. Ta tid från det att vattnet sjuder.
Löskokt: 3 minuter.
Mjukt: 5 minuter.
Hård: 8-10 minuter. Spola i kallt vatten.
Heston Blumenthals (se dito) sätt att koka det perfekta mjukkokta ägget: Lägg ägget i kallt vatten. Koka upp. Ta av kastrullen från plattan. Låt stå i 10 minuter. - Hönsägg i sjudande vatten
Koka upp vatten, lägg i ägg med sked. Sänk värmen så att vattnet sjuder. (Häftig kokning gör att ägg lättare spricker och att vitan blir hård och seg).
Löskokt: 6 minuter.
Mjukkokt: 8 minuter.
Hårdkokt: 10-12 minuter. Spola i kallt vatten. - Pocherade ägg
Ägg kan också kokas utan skal, dvs poceras. Se separat recept, länk i högerkolumnen. - Mjukkokta andra ägg:
Vaktelägg 3 minuter.
> se Koka vaktelägg.
Ankägg 10 minuter.
Gåsägg 12 minuter.
Kalkonägg 11 minuter.
Strutsägg 45 minuter.
Kockens kommentar
Kalla ägg spricker lättare än rumstempererade. Purfärska ägg är svårare att skala, men lämpliga att pochera. Låt hårdkokta ägg vila en stund i kallt vatten. Stick ett litet hål i ägget med en äggpickare innan iläggning, så spricker de sällan.
JÄMFÖR
Fler recept inom Kokt ägg, stekt ägg, frukostägg
Liknande recept som Koka ägg - grundrecept
-
Koka ägg - grundrecept
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Japanska marinerade kokta ägg
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherade ägg, förlorade ägg
Tid: 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Frityrpocherade ägg
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherade panerade friterade ägg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte naturel, kokt ägg i form
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte med smak, ägg i form
Tid: 20 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekt ägg, vändstekt ägg - by the book
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf sur le plat, shirred eggs - ägg på fat stekt i ugn på proffsens vis
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Egg Benedict - original (Ägg Bénédictine)
Tid: 10 min (+ 15 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan