Pocherade ägg, förlorade ägg

Foto: Film: Everyday Food, pocherade ägg

Pocherade ägg, förlorade ägg

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Ägg purfärska

4.0 

styck

 

Tillval:

 

Ättikssprit 12%

 

 

Salt

 

 

 

Kockskolan:

 

Så kokas ägg >

 

 

Färskäggstest >

 

 

Äggringar >

 

 

Pochera >

 

 

Hålslev >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 137

Kcal / portion: 72

GBR (GI) / port: 0

Recept: 289 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 10%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 53 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg purfärska 4.0 styck 100%

 

Tillval:

Ättikssprit 12% Äts ej

Salt Äts ej

 

Kockskolan:

Så kokas ägg > Äts ej

Färskäggstest > Äts ej

Äggringar > Äts ej

Pochera > Äts ej

Hålslev > Äts ej

Tillagning (10 min )

Helpocherade ägg
Se film, klicka på texten under bilden ovan.

  1. Äggen måste vara purfärska och helst rums­varma för att få fint ovala ägg. Äldre ägg håller inte samman (bild ovan till höger). Man kan testa äggets färskhet (se Färskäggstest). Ett knäckt ägg är purfärskt om gulan är hög och vitan ligger som en tjock hinna över och runt gulan (se bild, klicka på ingrediensen).
  2. Knäck ett ägg i taget i en sil och låt lös äggvita rinna av. Häll sedan försiktigt över i en kopp eller liten skål med sluttande sida. Ett litet fat kan också fungera.
  3. Kokvattnet skall vara rikligt. Tillsätt salt och ättika (1 msk/L vatten). Koka upp och ta av från plattan så att det slutar bubbla innan man lägger i äggen. Alternativt håller man vattnet sjudande på 80-90ºC (använd termometer).
  4. Koka ägg: Låt ägget försiktigt glida ner i det varma vattnet för att sjuda i ett par minuter tills vitan stelnat. Man kan sätta snurr på kokvattnet innan iläggning, vilket gör att vitan samlar sig runt ägget. Ett färdigt ägg skall ha stelnad äggviteyta och flytande inre gula.
  5. Servera direkt om de skall vara varma. De kan varmhållas i varmt, lättsaltat vatten (60°C). Skall de serveras kalla förvaras de i lättsaltat kallt vatten. Kan sedan värmas upp.

Halvpocherade ägg (bild underst)

  1. Täck botten på en stekpanna med lite vatten. Koka upp och sänk till sjudande värme. Placera ut äggringar.
  2. Knäck äggen, ett i taget i en kopp. Låt ägget försiktigt glida ner i ringen. Låt sjuda i 5 minuter. Ta bort ringen och ta upp ägget med stekspade.

Kockens kommentar

Ett purfärskt knäckt ägg har en hög gula och en tjock hinna runt ägget. Utanför finns en vattnigare ägg­vite­vätska (se bild, klicka på ingrediens > Ägg purfärska). När ägget åldras verkar enzymer nedbrytande på proteinhinnorna och äggvitan tunnas ut.

Ett alternativt: För att få runda ägg kan man klä in en skål med plastfilm, smörja filmen med några droppar olja och knäcka ägget i skålen. Vira filmen runt ägget, knyt åt och låt sjuda enigt ovan. Sådant ägg kan kryddas på olika sätt. Se film, gå till > Så kokas ägg.

Förlorade ägg är detsamma som pocherade ägg. Poche = ficka på franska, det vill säga gulan ligger i en vit ficka. Pocherade ägg är klassisk till Egg Benedict och till rökt lax. Passar på smörgås och till sallader. Läs mer > Så kokas ägg.

Receptet reviderat 2020

Passar till

Egg Benedict - orginal

Falsk Ägg Bénédictine

Alspånsrökt lax

Variant: Pocherade vaktelägg

Fler recept inom Kokt ägg, stekt ägg, frukostägg

Liknande recept som Pocherade ägg, förlorade ägg