Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 201

Kcal / portion: 97

GBR (GI) / port: 0
Recept: 290 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 14%
Fett: 16%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Ägg 3.0 styck 65%
Smör till stekning 10.0 gram 25%
Kockskolan:
Så steks ägg, omelett > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Se film, klicka på Food Networks under bilden.
- Purfärska ägg håller bättre ihop formen. Har äggen runnit ut för bredd kan man med stekspade forma till dem försiktigt. Man kan också med stekspaden försiktigt peta ut lös vita runt gulan för ett jämnare ägg.
- Temperatur: Ägg steks bäst på medelvärme. När ägget läggs i skall det lätt fräsa till. Om pannan är för varm blir undersidan bränd, eller ovansidan för lös. Vid låg temperatur tar det längre tid att steka.
- Matfett kan vara smör, matolja eller blandning av dem båda. Även annat matfett kan användas. Det behövs inte mycket fett, utan bara ett tunt lager.
- Knäck äggen i små skålar så undviker man att få äggskal i pannan och att gulan går sönder.
- Stek äggen helst under lock vilket ger övervärme. Stektid 4 minuter för lös gula. 5 minuter för halvlös gula, och genomstekt tar 6 minuter.
- Salta, peppra och servera.
Vändstekt ägg
- Stek enligt ovan och vänd sedan ägget med en stekspade. Stek ytterligare 1 minut för lös gula. Salta, peppra och servera.
- Genomstekt vändstekt ägg passar bra kall till picknick för att inte riskera att kladda ner.
Om äggen skall förvaras en kortare stund lägger man upp dem på en tallrik med en annan tallrik upp och ner över för varmhållning.
Kockens kommentar
Snabbast är naturligtvis att helt enkelt knäcka äggen direkt i pannan. Stekt ägg är klassiskt tillsammans med charkprodukter som korv, kassler och rätter som pytt i panna. Läs mer > Så steks ägg.Fler recept inom Kokt ägg, stekt ägg, frukostägg
Liknande recept som Pannstekt ägg, vändstekt ägg - by the book
-
Koka ägg - grundrecept
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Japanska marinerade kokta ägg
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherade ägg, förlorade ägg
Tid: 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Frityrpocherade ägg
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherade panerade friterade ägg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte naturel, kokt ägg i form
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte med smak, ägg i form
Tid: 20 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekt ägg, vändstekt ägg - by the book
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf sur le plat, shirred eggs - ägg på fat stekt i ugn på proffsens vis
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Egg Benedict - original (Ägg Bénédictine)
Tid: 10 min (+ 15 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan