För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Bruno Albouze, Oeuf Cocotte

Oeuf en cocotte naturel, kokt ägg i form

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Ägg

4.0 

styck

Vispgrädde

1.5 

dl

Smör

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Ramekinform 2 dl >

4.0 

styck

 

Smaksättningsalternativ:

 

Bladkryddor finhackad

 

 

Kajennpeppar mald

 

 

 

Tillbehör:

 

Vitt bröd

4.0 

skivor

 

Kockskolan:

 

Så kokas ägg >

 

 

Platå >

 

 

Om grytor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 390

Kcal / portion: 333

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1332 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 30%

Kolhydrater: 19%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 85 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 4.0 styck 22%

Vispgrädde 1.5 dl 41%

Smör 2.0 msk 14%

Salt och peppar 0%

Ramekinform 2 dl > 4.0 styck Äts ej

 

Smaksättningsalternativ:

Bladkryddor finhackad 0%

Kajennpeppar mald 0%

 

Tillbehör:

Vitt bröd 4.0 skivor 23%

 

Kockskolan:

Så kokas ägg > Äts ej

Platå > Äts ej

Om grytor > Äts ej

Tillagning (20 min )

Se film, klicka på "Bruno Albouse" under bilden.

  1. Rätten kan tillagas på spisen i platå eller gryta med lock, eller i ugn på 200°C.
  2. Smöra formar (6-8 cm i diameter, 4 cm höga).
  3. Häll vatten i platå eller gryta, alternativt på ugnsplåt. Cirka 2 centimeter hög när formarna ställts på plåten. Koka upp.
  4. Grädde: I filmen kokas grädde ner till halv mängd, men det går bra med uppvärmd grädde, dock i så fall halv mängd enligt ingredienslistan. Täck formarnas botten med ett lager grädde. Är grädden kall, ställ skålen i vattenbadet en stund.
  5. Knäck ett (eller två) ägg i varje form. Häll på resten av grädden. Krydda med salt och peppar, eller enligt eget önskemål.
  6. Tillagning: Ställ formarna i vattenbad. Lägg på locks på platå eller gryta. Tillaga 6-10 minuter på spisen, eller i ugn 10-12 minuter beroende på hur lös gulan önskas. Grundregeln är att rätten är färdig när den precis stelnat, men fortfarande darrar när man rör på formen.
  7. Rostat eller smörstekt bröd passar till.
  8. Serveras helst direkt. Formarna kan dock stå utanför ugnen i 10-15 minuter om de tas ut innan de är riktigt färdiga.

Kockens kommentar

Oeuf en cocotte = "ägg i gryta". Cocotte är vanligtvis en stor gryta, men i detta fall avses en liten ugnsfast portionsform (läs mer > Om grytor). Det gåt utmärkt att blanda in kött, grönsaker och annat i kokotten. Läs mer om kokott > Så kokas ägg. Se recept via länk nedan > Oeuf en cocotte med smak. Kokott kan också ställas in i ugn på låg värme utan vattenbad, se recept > Ägg i bästa form.

Alternativ

Oeuf en cocotte med smak

Ägg i bästa form

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Kokt ägg, stekt ägg, frukostägg

Liknande recept som Oeuf en cocotte naturel, kokt ägg i form