Foto: Bruno Albouze, Oeuf Cocotte
Oeuf en cocotte naturel, kokt ägg i form
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 390
Kcal / portion: 333
GBR (GI) / port: 0
Recept: 1332 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 30%
Kolhydrater: 19%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ägg 4.0 styck 19%
Vispgrädde 1.5 dl 41%
Smör 2.0 msk 14%
Ramekinform 2 dl > 4.0 styck Äts ej
Smaksättningsalternativ:
Tillbehör:
Vitt bröd 4.0 skivor 23%
Kockskolan:
Så kokas ägg > Äts ej
Platå (traktörpanna) > Äts ej
Om grytor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
Se film, klicka på "Bruno Albouse" under bilden.
- Rätten kan tillagas på spisen i platå eller gryta med lock, eller i ugn på 200°C.
- Smöra formar (6-8 cm i diameter, 4 cm höga).
- Häll vatten i platå eller gryta, alternativt på ugnsplåt. Cirka 2 centimeter hög när formarna ställts på plåten. Koka upp.
- Grädde: I filmen kokas grädde ner till halv mängd, men det går bra med uppvärmd grädde, dock i så fall halv mängd enligt ingredienslistan. Täck formarnas botten med ett lager grädde. Är grädden kall, ställ skålen i vattenbadet en stund.
- Knäck ett (eller två) ägg i varje form. Häll på resten av grädden. Krydda med salt och peppar, eller enligt eget önskemål.
- Tillagning: Ställ formarna i vattenbad. Lägg på locks på platå eller gryta. Tillaga 6-10 minuter på spisen, eller i ugn 10-12 minuter beroende på hur lös gulan önskas. Grundregeln är att rätten är färdig när den precis stelnat, men fortfarande darrar när man rör på formen.
- Rostat eller smörstekt bröd passar till.
- Serveras helst direkt. Formarna kan dock stå utanför ugnen i 10-15 minuter om de tas ut innan de är riktigt färdiga.
Kockens kommentar
Oeuf en cocotte = "ägg i gryta". Cocotte är vanligtvis en stor gryta, men i detta fall avses en liten ugnsfast portionsform (läs mer > Om grytor). Det gåt utmärkt att blanda in kött, grönsaker och annat i kokotten. Läs mer om kokott > Så kokas ägg. Se recept via länk nedan > Oeuf en cocotte med smak. Kokott kan också ställas in i ugn på låg värme utan vattenbad, se recept > Ägg i bästa form.Alternativ
Fler recept inom Kokt ägg, stekt ägg, frukostägg
Liknande recept som Oeuf en cocotte naturel, kokt ägg i form
-
Koka ägg - grundrecept
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Japanska marinerade kokta ägg
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherade ägg, förlorade ägg
Tid: 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Frityrpocherade ägg
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherade panerade friterade ägg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte naturel, kokt ägg i form
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte med smak, ägg i form
Tid: 20 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekt ägg, vändstekt ägg - by the book
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf sur le plat, shirred eggs - ägg på fat stekt i ugn på proffsens vis
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Egg Benedict - original (Ägg Bénédictine)
Tid: 10 min (+ 15 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan