Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 244

Kcal / portion: 450

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1801 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 22%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ägg 4.0 styck 14%
Kantareller färska 200.0 gram 2%
Purjolök 100.0 gram 1%
Hårdost 100.0 gram 20%
Vispgrädde 3.0 dl 60%
Kockskolan:
Så steks ägg, omelett > Äts ej
Så kokas ägg > Äts ej
Om grytor > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Sätt ugnen på 100-125°C. Sätt in en ugnsplåt.
- Skär svampen i små bitar. Skär purjolök i tunna skivor. Riv eller skiva hårdost. Smöra in små runda ungssäkra formar.
- Stek svampen utan matfett i panna på medelvärme tills all vätska försvunnit. Tillsätt matfett och höj värmen något. Tillsätt purjolöken och stek några minuter.
- Häll lite grädde i botten på formarna, sedan svamp och purjo. Lägg på ost och knäck ett ägg ovanpå. Fyll på med grädde. Salta och peppra lätt.
- Sätt in formarna i ugnen på den varma plåten i 15-18 minuter om gulan önskas rinnig och i 20-25 min för hård gula.
Kockens kommentar
Oeuf en cocotte = "ägg i gryta". Cocotte är vanligtvis en stor gryta, men i detta fall avses en liten ugnsfast portionsform (läs mer > Om grytor). Vanligtvis ställs formarna i vattenbad och inte direkt i ugnen. Detta för att inte bränna för hårt i botten. Läs mer > Så kokas ägg. Se recept via länk nedan.Alternativ
Fler recept inom Kokt ägg, stekt ägg, frukostägg
Liknande recept som Ägg i bästa form med kantareller - Oeuf en cocotte i ugn
-
Koka ägg - grundrecept
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Japanska marinerade kokta ägg
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherade ägg, förlorade ägg
Tid: 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Frityrpocherade ägg
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherade panerade friterade ägg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte naturel, kokt ägg i form
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte med smak, ägg i form
Tid: 20 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekt ägg, vändstekt ägg - by the book
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf sur le plat, shirred eggs - ägg på fat stekt i ugn på proffsens vis
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Egg Benedict - original (Ägg Bénédictine)
Tid: 10 min (+ 15 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan