Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 173

Kcal / portion: 181

GBR (GI) / port: 0
Recept: 362 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 14%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Ägg 4.0 styck 69%
Smör till stekning 10.0 gram 20%
Vatten 2.0 msk 0%
Kockskolan:
Så steks ägg, omelett > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "Bon Appétit" under bilden.
- Sätt ugnen på 175°C (i filmen 250°C).
- Värm upp runda ugnsformar (~15 centimeter bred botten) i ugnen med en klick smör. Låt smöret smälta. Kan även ske på spisplattan.
- Knäck ägg och separera vita från gula i varsina skålar för varje ägg.
- Ta ut formarna ur ugnen. Tillsätt 1 matsked vatten i vardera form. Salta lätt och peppra.
- Häll i två vitor per form och placera två gulor nära varandra i formen.
- Sätt in i ugn cirka 10 minuter (i 175°C). I 250°C tar det bara några minuter.
En enklare variant är att knäcka äggen direkt i smörad form och sätta in i ugnen, men det blir inte lika bra, inte heller lika vackert.
Kockens kommentar
Oeuf sur le plat = "ägg på fat", engelskans shirred eggs = "ihopsamlat ägg". Lite felaktigt namnges ofta pannstekt ägg (fr. oeufs à la poêle) som "sur le plat". Läs mer > Så steks ägg.Fler recept inom Kokt ägg, stekt ägg, frukostägg
Liknande recept som Oeuf sur le plat, shirred eggs - ägg på fat stekt i ugn på proffsens vis
-
Koka ägg - grundrecept
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Japanska marinerade kokta ägg
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherade ägg, förlorade ägg
Tid: 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Frityrpocherade ägg
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherade panerade friterade ägg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte naturel, kokt ägg i form
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte med smak, ägg i form
Tid: 20 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekt ägg, vändstekt ägg - by the book
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf sur le plat, shirred eggs - ägg på fat stekt i ugn på proffsens vis
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Egg Benedict - original (Ägg Bénédictine)
Tid: 10 min (+ 15 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan