Oeuf en cocotte med smak, ägg i form

Foto: Mind of a Chef, Jacques Pepin

Oeuf en cocotte med smak, ägg i form

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Grundrecept:

 

Ägg

4.0 

styck

Smör

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Ramekinform 2 dl >

4.0 

styck

 

Ingrediensförslag:

 

Svamp

 

 

Spenat färsk

 

 

Sparrisknoppar

 

 

Paprika färsk

 

 

Köttfärs

 

 

Bacon

 

 

Kalvkött (benfritt)

 

 

Kalvnjure

 

 

Kycklingfilé utan skinn

 

 

Vitfisk filé

 

 

 

Smaksättningsalternativ:

 

Lök

 

 

Bladkryddor finhackad

 

 

Kajennpepparpulver

 

 

Curry ¤

 

 

Tryffel skivad

 

 

Vitt vin

 

 

Hårdost

 

 

 

Kockskolan:

 

Så kokas ägg >

 

 

Sås till grönsaker, ägg >

 

 

Om grytor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 194

Kcal / portion: 96

GBR (GI) / port: 0

Recept: 385 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 16%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 50 gram)

Ingredienser

Visa:
Grundrecept:

Ägg 4.0 styck 65%

Smör 1.0 msk 25%

Salt och peppar 0%

Ramekinform 2 dl > 4.0 styck Äts ej

 

Ingrediensförslag:

Svamp 0%

Spenat färsk 0%

Sparrisknoppar 0%

Paprika färsk 0%

Köttfärs 0%

Bacon 0%

Kalvkött (benfritt) 0%

Kalvnjure 0%

Kycklingfilé utan skinn 0%

Vitfisk filé 0%

 

Smaksättningsalternativ:

Lök 0%

Bladkryddor finhackad 0%

Kajennpepparpulver 0%

Curry ¤ 0%

Tryffel skivad 0%

Vitt vin 0%

Hårdost 0%

 

Kockskolan:

Så kokas ägg > Äts ej

Sås till grönsaker, ägg > Äts ej

Om grytor > Äts ej

Tillagning (20 min + 30 min )

Se film, klicka på "Mind of a Chef" under bilden. Rätten kan varieras i oändlighet. Låt smaklökarna bestämma.

  • Grundrecept: Tillagning baserad på > Oeuf en cocotte naturel. Se dito via länk nedan.
  • Smaksättning kant: Smöra formen och smaksätt den med kryddor eller bladkryddor.
  • Fyllning: kan vara hackad kött, fisk eller grönsaker - naturell, lättstekt, eller stuvad. Fyllningen läggs i botten under ägget.
  • Grädde kan ingå för krämigare konsistens, lite i botten och lite på toppen. I stället för grädde kan sås användas, till exempel Sauce soubise (vit löksås) eller Sauce au cari (currysås).
  • Kryddor: Salt och peppar är standard. Rätten kan också smaksättas med kajennpeppar, curry, tryffel med mera enligt egen smak.
  • Garnering: Rätten kan varieras med olika garnering - kryddor, bladkryddor, riven ost, sås, stuvning eller på annat sätt.
  • Tillagning: Formarna tillagas i vattenbad. Tillagas under lock på spisen i 6-10 minuter eller i ugn 10-12 minuter beroende på hur lös gulan önskas. Grundregeln är att rätten är färdig när den precis stelnat, men fortfarande darrar när man rör på formen.
  • Uppstjälpt: När kokotten tillagats kan den vändas upp och ner och serveras till exempel på smörstekt brödskiva och/eller med en stuvning som på bilden ovan. 

Kockens kommentar

Oeuf en cocotte = "ägg i gryta". Cocotte är vanligtvis en stor gryta, men i detta fall avses en liten ugnsfast portionsform (läs mer > Om grytor). Cocottes (sv. kokotter) kan varieras i all oändlighet med olika ingredienser. De serveras i sin form eller uppstjälpt. Läs mer > Så kokas ägg. Där finns fler filmer att se. Kokott kan också ställas in i ugn på låg värme utan vattenbad, se recept > Ägg i bästa form.

Tillhörande recept

Oeuf en cocotte naturel

Sauce au cari, mild currysås

Sauce soubise, vit löksås

Ägg i bästa form med kantareller

Ägg i bästa form med kantareller

Fler recept inom Kokt ägg, stekt ägg, frukostägg

Liknande recept som Oeuf en cocotte med smak, ägg i form