Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 194

Kcal / portion: 96

GBR (GI) / port: 0
Recept: 385 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 16%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Grundrecept:
Ägg 4.0 styck 65%
Smör 1.0 msk 25%
Ramekinform 2 dl > 4.0 styck Äts ej
Ingrediensförslag:
Svamp 0%
Spenat färsk 0%
Köttfärs 0%
Bacon 0%
Kalvnjure 0%
Vitfisk filé 0%
Smaksättningsalternativ:
Lök 0%
Curry ¤ 0%
Vitt vin 0%
Hårdost 0%
Kockskolan:
Så kokas ägg > Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Om grytor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min + 30 min )
Se film, klicka på "Mind of a Chef" under bilden. Rätten kan varieras i oändlighet. Låt smaklökarna bestämma.
- Grundrecept: Tillagning baserad på > Oeuf en cocotte naturel. Se dito via länk nedan.
- Smaksättning kant: Smöra formen och smaksätt den med kryddor eller bladkryddor.
- Fyllning: kan vara hackad kött, fisk eller grönsaker - naturell, lättstekt, eller stuvad. Fyllningen läggs i botten under ägget.
- Grädde kan ingå för krämigare konsistens, lite i botten och lite på toppen. I stället för grädde kan sås användas, till exempel Sauce soubise (vit löksås) eller Sauce au cari (currysås).
- Kryddor: Salt och peppar är standard. Rätten kan också smaksättas med kajennpeppar, curry, tryffel med mera enligt egen smak.
- Garnering: Rätten kan varieras med olika garnering - kryddor, bladkryddor, riven ost, sås, stuvning eller på annat sätt.
- Tillagning: Formarna tillagas i vattenbad. Tillagas under lock på spisen i 6-10 minuter eller i ugn 10-12 minuter beroende på hur lös gulan önskas. Grundregeln är att rätten är färdig när den precis stelnat, men fortfarande darrar när man rör på formen.
- Uppstjälpt: När kokotten tillagats kan den vändas upp och ner och serveras till exempel på smörstekt brödskiva och/eller med en stuvning som på bilden ovan.
Kockens kommentar
Oeuf en cocotte = "ägg i gryta". Cocotte är vanligtvis en stor gryta, men i detta fall avses en liten ugnsfast portionsform (läs mer > Om grytor). Cocottes (sv. kokotter) kan varieras i all oändlighet med olika ingredienser. De serveras i sin form eller uppstjälpt. Läs mer > Så kokas ägg. Där finns fler filmer att se. Kokott kan också ställas in i ugn på låg värme utan vattenbad, se recept > Ägg i bästa form.Tillhörande recept
Fler recept inom Kokt ägg, stekt ägg, frukostägg
Liknande recept som Oeuf en cocotte med smak, ägg i form
-
Koka ägg - grundrecept
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Japanska marinerade kokta ägg
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherade ägg, förlorade ägg
Tid: 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Frityrpocherade ägg
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherade panerade friterade ägg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte naturel, kokt ägg i form
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte med smak, ägg i form
Tid: 20 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekt ägg, vändstekt ägg - by the book
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf sur le plat, shirred eggs - ägg på fat stekt i ugn på proffsens vis
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Egg Benedict - original (Ägg Bénédictine)
Tid: 10 min (+ 15 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan