Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 178

Kcal / portion: 178

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1069 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 15%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Gul lök hackad 1.2 dl Äts ej
Smör 50.0 gram 34%
Curry ¤ 2.5 msk 3%
Vetemjöl 5.0 msk 15%
Kalvfond avfettad 5.0 dl 6%
el. mjölk 0%
Vispgrädde 5.0 msk 25%
Citronjuice 0%
Smör rumsvarmt 25.0 gram 17%
Alternativ:
Kalvbuljong avfettad Äts ej
Fiskbuljong Äts ej
Persilja finhackad 2.5 msk 0%
Kockskolan:
Om vita såser > Äts ej
Om ljusa såser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
Sås till gratäng-stuvning> Äts ej
Kock: Julia Child
Tillagning (45 min )
- Förbered: Skala och finhacka lök. Fräs den mjuk och glansig i smör på svag värme i cirka 10 minuter utan att den tar färg. Tillsätt curry och fräs i ytterligare 2 minuter.
- Koka upp kalvfond (alternativt kalvfond koncentrerad med vatten, eller fiskbuljong, eller mjölk = vit sås).
- Vispa ner mjöl lite i taget i currysmöret. Låt fräsa på svag värme i tre minuter.
- Sås: Tillsätt het fond, låt sjuda sakta i 10-15 minuter. Rör om då och då. Sila såsen.
- Rör ner grädde skedvis tills såsen tunnats till lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och citronjuice.
- Alldeles innan servering rörs smör in klickvis. Tillsätt finhackad persilja om så önskas.
Kockens kommentar
Såsen passar väl till ägg, fisk, grönsaker och kokt kyckling. Byter man ut curryn till lök får man Sauce Soubise. Se recept via länk nedan.Passar till
Fler recept inom Ljusa såser, veloutesåser
Liknande recept som Sauce au cari, mild currysås
-
Velouté, ljus grundsås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce supręme, superb ljus gräddsås
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel gräddsås
Tid: 8 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mannerströms vitvinssås
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce vin blanc ā glacer, ljus veloutésås passande till fisk i ugn
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Larent Nadiras
-
Velouté au vin blanc, ljus vitvinssås till sås eller soppa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce normande, krämig ljus sås till fisk, skaldjur och komage
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce ā la orange, apelsinsås
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Bigarade Sauce, lyxig apelsinsås till anka
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Bercy, ljus vitvinssås till kött eller fisk
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan