Sauce au cari, mild currysås

Foto: Cuisine AZ

Sauce au cari, mild currysås

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 6

Gul lök hackad

1.2 

dl

Smör

50.0 

gram

Curry ¤

2.5 

msk

Vetemjöl

5.0 

msk

Kalvfond avfettad

5.0 

dl

el. mjölk

 

 

Vispgrädde

5.0 

msk

Citronjuice

 

 

Salt och peppar

 

 

Smör rumsvarmt

25.0 

gram

 

Alternativ:

 

Kalvbuljong avfettad

 

 

Fiskbuljong

 

 

Persilja finhackad

2.5 

msk

 

Kockskolan:

 

Om vita såser >

 

 

Om ljusa såser >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till stekt fisk >

 

 

Sås till grönsaker, ägg >

 

 

Sås till gratäng-stuvning>

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 178

Kcal / portion: 178

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1069 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 15%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 100 gram)

Ingredienser

Visa:

Gul lök hackad 1.2 dl Äts ej

Smör 50.0 gram 34%

Curry ¤ 2.5 msk 3%

Vetemjöl 5.0 msk 15%

Kalvfond avfettad 5.0 dl 6%

el. mjölk 0%

Vispgrädde 5.0 msk 25%

Citronjuice 0%

Salt och peppar 0%

Smör rumsvarmt 25.0 gram 17%

 

Alternativ:

Kalvbuljong avfettad Äts ej

Fiskbuljong Äts ej

Persilja finhackad 2.5 msk 0%

 

Kockskolan:

Om vita såser > Äts ej

Om ljusa såser > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till stekt fisk > Äts ej

Sås till grönsaker, ägg > %

Sås till gratäng-stuvning> Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Förbered: Skala och finhacka lök. Fräs den mjuk och glansig i smör på svag värme i cirka 10 minuter utan att den tar färg. Tillsätt curry och fräs i ytterligare 2 minuter.
  2. Koka upp kalvfond (alternativt kalvfond koncentrerad med vatten, eller fiskbuljong, eller mjölk = vit sås). 
  3. Vispa ner mjöl lite i taget i currysmöret. Låt fräsa på svag värme i tre minuter.
  4. Sås: Tillsätt het fond, låt sjuda sakta i 10-15 minuter. Rör om då och då. Sila såsen.
  5. Rör ner grädde skedvis tills såsen tunnats till lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och citronjuice.
  6. Alldeles innan servering rörs smör in klickvis. Tillsätt finhackad persilja om så önskas. 

Kockens kommentar

Såsen passar väl till ägg, fisk, grönsaker och kokt kyckling. Byter man ut curryn till lök får man Sauce Soubise. Se recept via länk nedan. 

Passar till

Sauce soubise, vit löksås

Fler recept inom Ljusa såser, veloutesåser

Liknande recept som Sauce au cari, mild currysås