Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 246

Kcal / portion: 663

GBR (GI) / port: 14
Recept: 2651 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 15%
Kolhydrater: 18%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ägg 4.0 styck 9%
Kassler 4.0 skivor 8%
Hollandaisesås hemlagad 2.0 dl 42%
English muffins } 4.0 styck 39%
Sallatsblad 4.0 styck 0%
Tillbehör:
HP-sås 0%
Kockskolan:
Så kokas ägg > Äts ej
Pochera > Äts ej
Färskäggstest > Äts ej
Om hollandaisesåser > Äts ej
Om English muffins > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (10 min + 15 min )
- Baka engelska muffins, Se separat recept via länk nedan.
- Pochera ägg. Se recept > Pochera ägg. Länk nedan. Äggen måste vara purfärska och kan pocheras ett dygn i förväg.
- Tillred hollandaise (se recept via länk nedan). Alternativ sås > Mornaysås.
- Bräck (lättstek) kassler i panna.
- Lägg ett salladsblad på brödet, lägg på en kasslerskiva och häll på hollandaisesås. Toppa med pocherat ägg och vrid några varm med svartpepparkvarn över. Servera worcestershiresås och/eller HP-sås till rätten.
Kockens kommentar
Vad som är originalet är inte helt säkert, men detta recept bedömer vi vara originalet. Namnet bör vara Benedict inte Bénédictine som vanligen används, oavsett om det syftar på den helige Bénedict eller någon amerikan med detta namn (se nedan). I vart fall är det en klassisk rätt främst i USA ofta serverad som brunch-rätt. Då gärna tillsammans med "little clams" (små musslor) och förstärkt med en eller två Bloody Marys (som återställare efter en "arbetssam" lördagkväll). Gubbamat alltså!
Ingredienserna varierar också. Det är vanligare att man serverar béarnaise till i stället för hollandaise och kokt skinka i stället för kassler. Jämför recept > Svensk Ägg Bénédictine. Hursomhelst, de olika varianterna är alla goda.
Det finns många myter om rättens ursprung. T.ex: Bankmannen LeGrand Benedict klagade 1860 på Delmonico´s restaurant i New York att han var uttråkad på menyn. Kökschefen Charles Ranhofer svarade med att servera denna rätt. Eller: Wall Street-mäklaren Lemuel Benedict bad 1894 på Waldorf Hotel om toast, bacon, pocherade ägg och en skål hollandaise som botemedel mot en baksmälla. Hotelchefen Oscar Tschirky tillfogade senare receptet till menyn.
English muffins är något annat än de sockerkaksmuffins som vi är vana vid. Det ät ett platt vitt matbröd ("småfranska") som steks i panna (läs mer > Om Enlish muffins). Se recept via länk nedan.
Alternativ
Fler recept inom Kokt ägg, stekt ägg, frukostägg
Liknande recept som Egg Benedict - original (Ägg Bénédictine)
-
Koka ägg - grundrecept
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Japanska marinerade kokta ägg
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherade ägg, förlorade ägg
Tid: 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Frityrpocherade ägg
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherade panerade friterade ägg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte naturel, kokt ägg i form
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte med smak, ägg i form
Tid: 20 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekt ägg, vändstekt ägg - by the book
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf sur le plat, shirred eggs - ägg på fat stekt i ugn på proffsens vis
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Egg Benedict - original (Ägg Bénédictine)
Tid: 10 min (+ 15 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan