Chou fleur Mornay, gratinerad blomkål i Mornaysås

Foto: Film: 750g, gratin de chou fleur

Chou fleur Mornay, gratinerad blomkål i Mornaysås

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Blomkål helt huvud

1.0 

huvud

Salt

 

 

Vitvinsvinäger

2.0 

msk

Gruyère

200.0 

gram

 

Sås:

 

Smör

50.0 

gram

Vetemjöl

0.5 

dl

Äggula

2.0 

styck

Mjölk

4.0 

dl

Salt och peppar

 

 

Muskot riven

 

 

 

Kockskolan:

 

Om gratänger >

 

 

Sås till gratäng-stuvning>

 

 

Så reds sås >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 118

Kcal / portion: 288

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1729 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 8%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 245 gram)

Ingredienser

Visa:

Blomkål helt huvud 1.0 huvud 11%

Salt 0%

Vitvinsvinäger 2.0 msk Äts ej

Gruyère 200.0 gram 42%

 

Sås:

Smör 50.0 gram 21%

Vetemjöl 0.5 dl 6%

Äggula 2.0 styck 6%

Mjölk 4.0 dl 14%

Salt och peppar 0%

Muskot riven 0%

 

Kockskolan:

Om gratänger > Äts ej

Sås till gratäng-stuvning> Äts ej

Så reds sås > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

Se film, klicka på "750g" under bilden ovan.

  1. Förvärm ugnen på 180°C.
  2. Ansa blomkålen och skär ut buketter (se filmen). Riv ost. Knäck ägg. Smöra en ugnsform.
  3. Koka upp vatten med lite salt och vinäger tillsatt. Lägg i blomkålen och låt koka i 15 minuter. 
  4. Roux (bottenredning): Smält smör och vispa ner vetemjöl. Fortsätt vispa på svag värme i ett par minuter under kontinuerlig vispning för att bli av med mjölsmak. Läs mer > Så reds sås.
  5. Mornay: Tillsätt mjölk och vispa samman. Smaksätt med salt, peppar och riven muskot. Tillsätt hälften av den rivna osten och äggulor. Fortsätt vispa samman till en krämig sås.
  6. Gratäng: Låt blomkålen rinna av och lägg den i smord ugnsform. Häll såsen över och stö över resten av osten.
  7. Grädda: Sätt in i ugn i cirka 45 minuter. Ta ut och servera som tillbehör till mat.

Kockens kommentar

Mornaysås är en klassisk fransk gratängsås. Såsen har skapats av kocken Joseph Voiron på 1800-talet, som tillägnade den till sin äldsta son Mornay som också var kock. Läs mer > Sås till gratäng, stuvning.

Alternativ

Chou fleur polynaise, blomkålsgratäng

Blomkålsgratäng med spenat

Stuvad blomkål

Fler recept inom Grönt i ugn

Liknande recept som Chou fleur Mornay, gratinerad blomkål i Mornaysås