Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 118

Kcal / portion: 288

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1729 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 8%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Blomkål helt huvud 1.0 huvud 11%
Salt 0%
Vitvinsvinäger 2.0 msk Äts ej
Gruyère 200.0 gram 42%
Sås:
Smör 50.0 gram 21%
Vetemjöl 0.5 dl 6%
Äggula 2.0 styck 6%
Mjölk 4.0 dl 14%
Muskot riven 0%
Kockskolan:
Om gratänger > Äts ej
Sås till gratäng-stuvning> Äts ej
Så reds sås > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
Se film, klicka på "750g" under bilden ovan.- Förvärm ugnen på 180°C.
- Ansa blomkålen och skär ut buketter (se filmen). Riv ost. Knäck ägg. Smöra en ugnsform.
- Koka upp vatten med lite salt och vinäger tillsatt. Lägg i blomkålen och låt koka i 15 minuter.
- Roux (bottenredning): Smält smör och vispa ner vetemjöl. Fortsätt vispa på svag värme i ett par minuter under kontinuerlig vispning för att bli av med mjölsmak. Läs mer > Så reds sås.
- Mornay: Tillsätt mjölk och vispa samman. Smaksätt med salt, peppar och riven muskot. Tillsätt hälften av den rivna osten och äggulor. Fortsätt vispa samman till en krämig sås.
- Gratäng: Låt blomkålen rinna av och lägg den i smord ugnsform. Häll såsen över och stö över resten av osten.
- Grädda: Sätt in i ugn i cirka 45 minuter. Ta ut och servera som tillbehör till mat.
Kockens kommentar
Mornaysås är en klassisk fransk gratängsås. Såsen har skapats av kocken Joseph Voiron på 1800-talet, som tillägnade den till sin äldsta son Mornay som också var kock. Läs mer > Sås till gratäng, stuvning.Alternativ
Fler recept inom Grönt i ugn
Liknande recept som Chou fleur Mornay, gratinerad blomkål i Mornaysås
-
Rotfruktsgratäng
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Finsk morotslåda
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ungsgratinerade tomater
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vitlöksgratinerade tomater (tillbehör)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Aubergine i stället för potatis som tillbehör
Tid: 40 min (+ 35 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gratinerad fänkål
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rostade rotsaker
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Lunchfrämjandet
-
Rostade tomater med borlottibönor (tillbehör)
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bakad sötpotatis, gratinerad sötpotatis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gratinerade pepparkaksbetor (tillbehör)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan