
Foto: Film: Jacques Quintana, gratin chou fleur ā la Bocuse
Chou fleur ā la polynaise, klassisk fransk blomkålsrätt eller gratäng
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 115

Kcal / portion: 297

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1189 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 7%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Blomkål helt huvud 1.0 huvud 16%
Ägg 2.0 styck 11%
Smör 75.0 gram 46%
Ströbröd 1.5 dl 27%
Tillval:
Bacon 0%
Alternativ:
Blomkål helt huvud 1.0 huvud Äts ej
Mjölk 1.5 dl Äts ej
Creme fraiche 1.5 dl Äts ej
Maizena ljus 1.0 msk Äts ej
Gruyčre 80.0 gram Äts ej
Kockskolan:
Om Paul Bocuse > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Jacques" under bilden ovan. Det är en elegantare variant av detta recept utan ägg och ströbröd som självaste Paul Bocuse använde sig av (bild ovan). Se kommentar.- Ansa blomkål och dela i buketter (läs mer, klicka på ingrediensen). Finhacka persilja.
- Hårdkoka ägg. Låt svalna i kallt vatten, skala och finhacka.
- Tillval: Skär bacon i småbitar och stek dem lätt knapriga.
- Smält smör i stekpanna. Tillsätt ströbröd och stek det till en geggig massa tills det fått lite färg. Salta och peppra. Tillsätt persilja mot slutet eller använd den som garnering.
- Koka upp vatten med lite matolja tillsatt. Lägg i blomkålen och låt koka i 15 minuter. Låt rinna av.
- Servera: Lägg upp varm blomkål på serveringsfat, Lägg på hackad ägg, eventuell bacon och ströbrödssmöret. Servera genast.
Kockens kommentar
Polonaise = polerad. förfinad (även = polsk). I detta fallet "polerad" med ströbröd. Det finns många olika receptvarianter. En variant som vi kan rekommendera är att tillaga som Paul Bocuse utan muskot och tillsätta hackad ägg och stekt bacon i gratängen.Alternativ ā la Bocuse: Kokt blomkål gratineras 20 minuter i ugn 180°C med en enkel sås av mjölk, crčme fraiche, maizena och riven gruyčreost som smaksatts med salt, peppar och muskot (se filmen). Paul Bocuse (1926-2018) var en av världens mest kända kockar.
Alternativ
Fler recept inom Grönt i ugn
Liknande recept som Chou fleur ā la polynaise, klassisk fransk blomkålsrätt eller gratäng
-
Rotfruktsgratäng
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Finsk morotslåda
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ungsgratinerade tomater
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vitlöksgratinerade tomater (tillbehör)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Aubergine i stället för potatis som tillbehör
Tid: 40 min (+ 35 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gratinerad fänkål
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rostade rotsaker
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Lunchfrämjandet
-
Rostade tomater med borlottibönor (tillbehör)
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bakad sötpotatis, gratinerad sötpotatis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gratinerade pepparkaksbetor (tillbehör)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan