Chou fleur ā la polynaise, klassisk fransk blomkålsrätt eller gratäng

Foto: Film: Jacques Quintana, gratin chou fleur ā la Bocuse

Chou fleur ā la polynaise, klassisk fransk blomkålsrätt eller gratäng

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Blomkål helt huvud

1.0 

huvud

Ägg

2.0 

styck

Smör

75.0 

gram

Ströbröd

1.5 

dl

Persilja till garnering

 

 

 

Tillval:

 

Bacon

 

 

 

Alternativ:

 

Blomkål helt huvud

1.0 

huvud

Mjölk

1.5 

dl

Creme fraiche

1.5 

dl

Maizena ljus

1.0 

msk

Gruyčre

80.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om Paul Bocuse >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 115

Kcal / portion: 297

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1189 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 7%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 258 gram)

Ingredienser

Visa:

Blomkål helt huvud 1.0 huvud 16%

Ägg 2.0 styck 11%

Smör 75.0 gram 46%

Ströbröd 1.5 dl 27%

Persilja till garnering 0%

 

Tillval:

Bacon 0%

 

Alternativ:

Blomkål helt huvud 1.0 huvud Äts ej

Mjölk 1.5 dl Äts ej

Creme fraiche 1.5 dl Äts ej

Maizena ljus 1.0 msk Äts ej

Gruyčre 80.0 gram Äts ej

 

Kockskolan:

Om Paul Bocuse > Äts ej

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på "Jacques" under bilden ovan. Det är en elegantare variant av detta recept utan ägg och ströbröd som självaste Paul Bocuse använde sig av (bild ovan). Se kommentar.

  1. Ansa blomkål och dela i buketter (läs mer, klicka på ingrediensen). Finhacka persilja.
  2. Hårdkoka ägg. Låt svalna i kallt vatten, skala och finhacka. 
  3. Tillval: Skär bacon i småbitar och stek dem lätt knapriga.
  4. Smält smör i stekpanna. Tillsätt ströbröd och stek det till en geggig massa tills det fått lite färg. Salta och peppra. Tillsätt persilja mot slutet eller använd den som garnering. 
  5. Koka upp vatten med lite matolja tillsatt. Lägg i blomkålen och låt koka i 15 minuter.  Låt rinna av. 
  6. Servera: Lägg upp varm blomkål på serveringsfat, Lägg på hackad ägg, eventuell bacon och ströbrödssmöret. Servera genast.

Kockens kommentar

Polonaise = polerad. förfinad (även = polsk). I detta fallet "polerad" med ströbröd. Det finns många olika receptvarianter. En variant som vi kan rekommendera är att tillaga som Paul Bocuse utan muskot och tillsätta hackad ägg och stekt bacon i gratängen. 

Alternativ ā la Bocuse
: Kokt blomkål gratineras 20 minuter i ugn 180°C med en enkel sås av mjölk, crčme fraiche, maizena och riven gruyčreost som smaksatts med salt, peppar och muskot (se filmen). Paul Bocuse (1926-2018) var en av världens mest kända kockar.

Alternativ

Blomkålsgratäng med spenat

Stuvad blomkål

Chou fleur Mornay, gratinerad blomkål

Fler recept inom Grönt i ugn

Liknande recept som Chou fleur ā la polynaise, klassisk fransk blomkålsrätt eller gratäng